SPAS ZA DAME KOJE NE VOLE ČIŠĆENJE: Uredite kuću bez suvišnog napora

Ako baš i ne uživate u čišćenju ili nemate vremena postoje i mali trikovi zahvaljujući kojim će vam kuća i dalje biti blistava.

Četka Čišćenje Pod
Pixabay.com

Svaka stvar ima svoje mesto

Imajte na umu da svaka stvar u vašem domu ima svoje mesto. Organizujte se i potrudite se da je svaki put, nakon korišćenja, vratite na mesto. Na ovaj način ćete sprečiti nagomilavanje stvari i stvaranje nereda.

Rešite se nepotrebnih stvari

Ako posedujete manje stvari, imaćete i manje nereda. Rešite se svega što niste obukli ili obuli u poslednjih dve godine, osim nekih dragih ili dragocenih komada koje ste nasledili.

Izuvajte se pre nego što uđete u kuću

Izuvanje ispred kuće/stana može biti i pomalo neobična praksa, ali ćete na taj način sprečiti unošenje prljavštine u kuću. Samim tim, nećete morati usisavati i ribati svaki čas. I da, isto tako bi bilo poželjno i da očistite šape kućnim ljubimcima pre nego ih pustite unutra.

Nabavite otirač

Postavite ispred ulaznih vrata otirač na kojem će gosti moći dobro izbrisati cipele. Čak i ako su planirali da ih skinu, bolje je da ih dobro izbrišu, jer na taj način neće unositi prljavštinu, a vi nećete morati odmah da čistite.

Nemojte ostavljati prozore dugo otvorene

Prilikom provetravanja prostorija, pobrinite se da prozori ne ostaju predugo otvoreni, inače će se po kući početi skupljati prašina.

Nabavite ručni usisivač

Fantastična stvar koja će vam uštedeti vreme. Sada ne morate svaki put paliti veliki usisivač ili hvatati metlu da biste pokupili par mrvica ili dlaka. Investicija koja je veoma isplativa.

Razmislite da li je pametno nabaviti kućnog ljubimca

Pre nego što nabavite krznenog prijatelja, imajte na umu da su kućni ljubimci (posebno psi i mačke) velika odgovornost. Dobro razmislite da li želite da se te odgovornosti prihvatite. Ako niste još uvek spremni za čišćenje dlaka po celoj kući, onda nabavite kućnog ljubimca koji nema krzno, kao što je, na primer, ribica.

Ručajte na pravom mestu

Bitno je da imate jedno, određeno mesto na kojem ćete obedovati – kuhinja, trpezarija ili dnevni boravak – pa tu “ceremoniju” uvek obavljajte na tom mestu. Takođe, nemojte raditi više stvari prilikom obedovanja, jer ćete (vrlo verovatno) zaprljati sve oko sebe.