SPASITE SVOJU ODEĆU: Korisni saveti pomažu da je opeglate bez problema

Peglanje spada u najdosadnije kućne poslove, a samo mala nepažnja može da upropasti vaš omiljeni odevni komad.

Pojačate previše temperaturu i tako napravite nabore na odeći

Ova greška se najčešće događa kada peglamo tkanine mešovitog sastava. Naime, ako na vašoj bluzi piše da se sastoji od 30 odsto sintetike, a 70 odsto pamuka, bolje peglajte na nižoj temperatui. Uvek se vodite prema osetljivijem sastojku u tkanini, a ne prema otpornijem.

Ne punite peglu vodom iz česme, a onda peglate bez pare

Peglanjem na ovaj način, pravite veliku grešku jer sve moderne pegle mogu normalno da rade i sa običnom vodom. Naravno, ako živite u delu gde je zaista izuzetno tvrda voda u vodovodu, onda izbegavajte vodu iz česme. Čak i tada je možete pomešati pola-pola sa destilovanom vodom.

Ne čistite peglu

Nečistoća će se vremenom neminovno nakupiti na ploči pegle. Za manje nečistoće, upotrebite krpicu natopljenu alkoholnim sirćetom i pređite preko nje vrelom peglom. Za veće, upotrebite profesionalnu pastu za čišćenje pegli.

Peglate presušene tkanine

Ako je tkanina pomalo vlažna lakše ćete ispeglati sve neravnine. Ako vam nije zgodno da peglate čim se veš osuši, obavezno naprskajte veš vodom iz fajtalice pre peglanja.

Ostavljate osetljive tkanine za kraj peglanja

Ako su tkanine osetljive uvek ih peglajte na nižim temperaturama, na samom početku. Tako ćete ih ispeglate bez ikakvih oštećenja.

Imajte na umu da peglanje pamučnih tkanina na vrlo visokim temperaturama može da ostavi i malo nečistoća, u vidu dlačica, na površini pegle i ošteti osetljivu tkaninu.