SPEKTAKL JEDNE EPOHE: Kreće nova DOMAĆA ISTORIJSKA SERIJA – da li će srušiti rekord “Nemanjića”? (VIDEO)

Kao što je najavljeno, od 7. oktobra na TV Pink počinje da se emituje istorijski spektakl "Crveni mesec", idejnih tvoraca Željka Mitrovića i Romana Majetića.

Promo tv Pink

Ljubavna, ali i snažna istorijska priča serije “Crveni mesec” smeštena je u period od avgusta 1913, nakon pobede Srbije u Balkanskim ratovima kada je povratila deo teoritorije, do kraja 1915. godine, kada je austrougarska vojska okupirala Beograd.

Glavni junak, mladi srpski oficir Nikola Strastimirović, koga tumači Miloš Đurović, vraća se sa ratišta u rodnu kuću. Svadba je, kako običaju nalažu, već zakazana, ali zaplet priče počinje kada se Nikola zaljubi u Sofiju Baumen, ćerku austrougarskog poslanika, koju igra Ivana Dudić. Rasplet njihove ljubavne drame odvija se u realnom istorijskom periodu pred Veliki rat.

Kako bi gledaoce upoznali sa političkim i društvenim prilikama tog doba, objavljen je video koji najavljuje seriju “Crveni mesec”, a u kom govore istaknuti istoričari Saša Adamović i Nikola Giljen, kao i deo glumačke ekipe koja tumači stvarne istorijske likove.

– Igram kralja Petra kog je njegov narod zvao čika Pera. Da bi vas narod zvao čika Pera, sasvim sigurno morate da budete dobar čovek. Serija je poprilično komplikovana, zahtevna – rekao je iskusni glumac Miodrag Milovanov koji tumači u narodu omiljenog čika Peru.

Njegovog sina, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, igra mladi glumac Mihajlo Jovanović, koji se veoma temeljno bavio ovom ulogom.

– Ono što je meni bilo zanimljivo kada sam dobio da igram ovaj lik, jeste to da pronađem njegovu ljudsku stranu, njegove slabosti, vrline, i da u toj sferi ljudske realnosti otkrijem ko je on bio i da se na taj način bavim ovim likom – kaže Mihajlo.

Jednog od najvećih srpskih državnika Nikolu Pašića, igra Lepomir Ivković, koji ističe da je velika odgovornost igrati istorijske ličnosti.

– Igrajući istorijsku ličnost podrazumeva da je i glumačka odgovornost veća, s obzirom na to da morate poštovati određene zakonitosti koje se vezuju za upravo za tu ličnost – rekao je Lepomir.

Prema rečima istoričara Saše Adamovića, u tom periodu nastao je i neformalan centar moći, stvoren u okviru srpske vojske. Taj centar moći poznat je kao “Crna ruka”, odnosno tajna nacionalno-revolucionarna organizacija. Vođu “Crne ruke”, Dragutina Dimitrijevića Apisa, u seriji “Crveni mesec” tumači Slaviša Čurović, koji smatra da mu je ovo životna uloga na televiziji.

– U mojoj izvedbi, Apis će imati sve pozitivne osobine jednog čoveka. Ovo je jedina uloga koju sam u životu odigrao, a koju ponesem kući. Obično uloge okačim o čiviluk i ne okrećem se, a ovu nosim sa sobom jer sam pronašao mnoge stvari koje bih ja uradio, a čini mi se da je Apis radio – kaže Slaviša.

Kao veliko pojačanje, glumačkoj ekipi se pridružila Jelena Gavrilović, koju će gledaoci videti u veoma zanimljivoj ulozi.

– Igram knjeginju Olgu Nikolajevnu Nariškinu, koja potiče iz jedne od najmoćnijih ruskih porodica tog vremena. S obzirom na to da je stilizacija u pitanju, njen lik najbolje reflektuje kakav je bio odnos između Srbije i Rusije tog vremena, kao i položaj žena uopšte – otkriva Jelena.

Da je ovo zaista najznačajniji projekat TV Pink, dokaz su i reči istoričara Nikole Giljena, da ovakav istorijski televizijski spektakl nije višen na ovim prostorima.

– Serija “Crveni mesec” je u svakom slučaju jedan pionirski projekat, koji po prvi put u istoriji naše kinematografije i televizije na pravi način smešta dramsku priču i istorijsku priču u pravi istorijski okvir – rekao je Nikola.

O raskoši enterijera, eksterijera, rekvizita i kostima, ali i tome koliko su maestralno glumci dočarali likove, uverićete se od 7. oktobra u 21 čas, za kada je zakazano premijerno emitovanje serije “Crveni mesec”.