SPOMENICI KAO INSPIRACIJA: Svetski poznati di-džej snimio spot među simbolima bivše Jugoslavije (VIDEO)

Poznati di-džej Alan Voker snimao je spot za svoju pesmu "Darkside" u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori na lokacijama velikih jugoslovenskih spomenika nastalih tokom 20. veka.

Printscreen YouTube/Alan Walker

U novom spotu Vokera mogu da se prepoznaju spomenik Bitke na Sutjesci, na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću. 

Monumentalnu betonsku skulpturu na Tjentištu je, u znak sećanja na Bitku na Sutjesci, 1971. godine izradio vajar Miodrag Živković. Spomenik je jedini deo memorijalnog kompleksa koji je preživeo rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tokom rušenja zafalilo eksploziva. 

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mesta Podgarić u Moslavini, u Hrvatskoj, rad skulptora Dušana Džamonje. Visok je 10, a širok 20 metara.

Moslavačka gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba.

U spotu se vidi i Njegošev mauzolej, podignut po zamisli hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, čija gradnja je završena 1974. godine.

Video počinje kadrovima slapova Kravice kraj Ljubuškog, u Bosni i Hercegovini.

Alan Olav Voker je dvadesetogodišnji norveško-britanski di-džej, koji je slavu stekao singlom “Faded” iz 2015. godine.

Prošle godine časopis DJ Mag ga je stavio na 17. mesto 100 najboljih di-džejeva sveta, piše Index.

Ovo nije prvi put da Voker snima u našem regionu. Prošle godine je objavio spot sniman u uništenom turističkom kompleksu u Kuparima, u Hrvatskoj.