SPOR REŠEN NA SUDU: Samo JEDNA ČOKOLADA na svetu sme da im kvadratni oblik (FOTO)

Čokolada "Riter" jedina je koja se u Nemačkoj sme prodavati u karakterističnom kvadratnom obliku, odlučio je u četvrtak Nemački vrhovni sud.

Čokolada
Pixabay.com

Sud je ovo odlučio odbivši tužbu konkurencije.

Sud smatra da kvadratni oblik čokolada “Riter sport” nije samo plod funkcionalnosti, već i kreativnog oblikovanja.

“Za ostale proizvođače čokolada nije presudno da svoje proizvode nude u kvadratnom obliku”, stoji u presudi.

Time je odbijena tužba kompanije Mondelez, proizvođača “Milka” čokolada. Konačnom presudom okončana je desetogodišnja pravna bitka u kojoj je Milka tražila da se ukine eksluzivno pravo “Ritera” na takav oblik čokolade.

“Srećni smo što je i u budućnosti osigurana zaštita naše marke koju negujemo već decenijama”, saopštila je kompanija “Alfred Riter” iz Valdenbuha pored Štutgarta.

“Za nas kvadratni oblik čokolade poseduje istu vrednost kao i ljubičasta boja omota za konkurenciju”, dodaju u “Riteru”, prenosi hrvatski Indeks.

“Riter sport” osnovan je 1912. godine, a kvadratni oblik dizajniran je 1932. kada je suosnivačica Klara Riter odlučila da čokoladice moraju, bez da puknu, stati u svaki džep jakne.

Ova kompanija je radosne vesti podelila i na svom Tviter nalogu uz poruku: “Danas je za nas važan dan, jer će tipični kvadratni oblik naše ambalaže i dalje biti zaštićen Zakonom o zaštitnim znakovima i rezervisan za nas u budućnosti”.