SPREČITE BRZO KVARENJE HRANE: Ovo su trikovi za pravilno čuvanje namirnica

Da li ste se ikada osećali krivim jer ste dozvolili da vam se hrana pokvari pa ste bili prinuđeni da je bacite.

Povrće
Pixabay.com

Postoje, međutim, neki trikovi koji vam mogu pomoći da produžite vek svojim namirnicama.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta:

Banane

Plastičnom folijom omotajte delove banana na mestu gde se spajaju i one će biti jestive barem tri do pet dana duže nego inače.

Crni luk

Verovali ili ne, ako crni luk spakujete u hulahopke odvojen čvorovima može trajati i do osam meseci.

Kisela pavlaka

Ako čašu kisele pavlake u vašem frižideru okrenete naopačke, to će stvoriti efekat vakuuma unutar nje, što će usporiti rast bakterija koje su odgovorne za kvarenje hrane.

Mleko

Ne ostavljajte mleko u vratima frižidera, jer temperatura u tom delu previše fluktuira, zbog čega postoji rizik da se mleko pokvari.

Začinsko bilje

Najbolje je da začinsko bilje držite u dobro zatvorenim plastičnim kesicama u frižideru. Ako one nemaju mehanizam za vakumiranje, zavežite ih gumicom.

Med

Ako vam se med ušećeri, zagrejte vodu u šerpici dok ne proključa. Pomerite šerpicu i sačekajte nekoliko minuta da se malo ohladi. U posudu ubacite teglu meda i držite je tu barem 20 minuta i na taj način će ponovo postati tečan.

Đumbir

Đumbir će vam duže trajati ako je odložen u zamrzivaču, a ne u frižideru, a nećete čekati da se otopi kako biste ga narendali.

Krastavci

Krastavci ne bi trebali stajati u frižideru, već na mestu na kojem nema puno vlage.

Krompir

Za krompir je najbolje da je smešten na nekom mračnom mestu. Izloženost svetlosti čini da on pozeleni i da se skupi.

Celer

Omotajte strukove celera aluminijskom folijom i oni će biti sveži barem naredni mesec. Isto važi i za brokoli i zelenu salatu.

Pečurke

Pečurke držite u papirnoj, a ne plastičnoj kesi jer će ona zadržati vlagu i izazvati buđ. Nakon što ih stavite u papirnu kesu, odložite ih u frižider ili na hladno i suvo mesto.

Paradajz

Ne držite paradajz u plastičnim kesama jer će tako “zarobljeni” etilen učiniti da brže sazri. Nezreli paradajz držite stabljikom okrenutom prema dole u papirnoj kesi ili u jednom sloju u kartonskoj kutiji dok ne pocrveni.

Savršeno zreo paradajz trebate držati na sobnoj temperaturi na pultu, bez direktne sunčeve svetlosti te da su odvojeni jedan od drugog kako se ne bi dodirivali stabljikom okrenutom prema gore. Previše zreo paradajz treba staviti u frižider, ali pre jela izvadite ih na sobnu temperaturu, piše Bored Panda.