SPREČITE ŠIRENJE BAKTERIJA I VIRUSA: Ovi delovi stana zahtevaju svakodnevno čišćenje

Neće se dogoditi ništa strašno ako preskočite neki dan za čišćenje ovih stvari i površina, ali ne treba da zaboravite redovno održavanje higijene doma olakšava život i unapređuje zdravlje svih ukućana.

čišćenje
Pixabay.com

1. Radne ploče u kuhinji

Na radnim pločama u kuhinjii čistimo hranu i seckamo namirnice za pripremu obroka, odbacujemo torbu, ključeve, poštu i brojne druge stvari. Ne čudi nas to što ova mesta mogu da budu vrlo prljava. Upravo zato trebali bismo ih čistiti i dezinfikovati svakog dana. Pripazite samo da koristite nov suđer ili maramicu na različitim površinama kako biste izbegli širenje bakterija s jednog mesta na drugo.

2. Tuš kabina 

Najlakši način da smanjite kamenac i mogućnost nastanka buđi u kupaonici jeste da je čistite svakodnevno. Ovo se posebno odnosi na tuš kabinu koju bi nakon svake upotrebe trebalo prebrisati i osušiti.

3. Umivaonik

Bakterije s ruku se nakon pranja zadržavaju na stranicama umivaonika. Verujte, tamo su iako ih ne možete videti golim okom. Da biste sprečili nakupljanje prljavštine, bilo bi dobro da operete umivaonik svaki dan, a tako ćete eliminisati potrebu i da intenzivno ribate kamenac s ove sanitarije.

4. Prljavo posuđe 

Skoreni ostaci od hrane otežavaju nam pranje posuđa i iziskuju veću potrošnju vode za obavljanje ovog posla. Uz to privlače neželjene insekte u našu kuhinju. Upravo zato dobro je oprati suđe neposredno nakon korišćenja, a ne odgađati taj zadatak.

5. Kuhinjski pod 

Ako ste kuvali, velika je verovatnoća da vam je ispao neki komadić hrane na pod oko šporeta. Brzinski pređite preko ovog područja odgovarajućim deterdžentom i tako smanjite mogućnost privlačenja insekata u vaš dom.