SPREČITE ŠTETU I SKUPE POPRAVKE: Ovo su NAJČEŠĆI RAZLOZI zbog kojih mašina za veš curi

Mašina za veš je jedan od omiljenih kućnih aparata, jer tako lako i bez našeg "angažmana" rešava problem prljavog veša, posteljine, peškira...

Mašina za veš
Pixabay.com

Često i rado je koristimo, ali je važno i da se pravilno održava da se ne bi pokvarila. Ako ste pustili program mašine, i sve je bilo normalno ali ste potom videli da ispod nje ima vode, ovo su najčešći uzroci zašto mašina za veš curi. Ne propustite ni grešku koju svi pravimo a koja skraćuje životni vek mašine za veš!

Filter je zapušen

Prepoznaćete da je ovo problem ako vodu ne primetite tokom programa pranja, već nekoliko sati kasnije ili čak sutradan. Mašina će ispustiti svega nekoliko kašika vode, ne dovoljno da napravi štetu ali dovoljno da primetite da pločice izgledaju kao da je neko nešto prosuo.

Ako je ovo problem, rešenje je jednostavno, potrebno je da isključite mašinu i očistite filter. Nije svaka mašina ista, te ćete uputstvo za čišćenje filtera vašeg modela naći u knjižici koju ste dobili od proizvođača kada ste je kupili.

Pumpa se pokvarila

Cev ili pumpa koji su se pokvarili nalaze se na dnu, i ukoliko je u njima problem, mašina će “skakati” i biti bučna dok obavlja posao.

Ovaj problem trebalo bi da vam reši majstor, i to što pre, jer su mašine za veš koje cure veoma često uzrok štete nastale od vode. Jedno je ako vam mašina samo “pusti” malo vode posle ciklusa pranja, ali ako je kvar ozbiljniji može ispustiti ogromnu količinu vode, poplaviti kupatilo i naneti materijalnu štetu i vama, i komšijama ispod.