Spremate se za neko EGZOTIČNO PUTOVANJE? Pazite se ovih pet ZARAZNIH BOLESTI

Bali
pixabay.com

Kada birate destinaciju za odmor, trebalo bi voditi računa i o drugim stvarima koje su bitnije od smeštaja i pogleda na more. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na pet bolesti koje se trenutno šire u određenim zemljama sveta.

 

Kolorado – Hepatitis A

Prema podacima lokalnih zdravstvenih stručnjaka, od januara ove godine zabeleženo je 26 slučaja hepatitisa A, što je više nego obično. Hepatitis A se prenosi konzumiranjem zaražene hrane ili pića, kao i seksualnim putem. Srećom, retko dovodi do smrtnih posledica. Prevencija je primanje vakcine Twinrex koja štiti i od hepatitisa A i B.

Kenija – Denga groznica

Ministarstvo zdravstva u Keniji izdalo je upozorenje u vezi sa izbijanjem potencijalno smrtonosne bolesti koju prenose komarci. Do sada je u morskim područjima prijavljeno 100 slučajeva. Iako se smatra da je ova bolest karakteristična za mesta koja nemaju adekvatne higijenske uslove, ova bolest je prisutna i u mestima gde padaju jake kiše. Simptomi su na početku slični gripu, a vremenom dolazi do komplikacija.

Brazil – Žuta groznica

U 2017. godini potvrđeno je više slučajeva širom Brazila, a među njima su Rio de Žaneiro, Sao Paulo, Espirito Santo i Minas Žerais. Prenose je komarci, a simptomi se javljaju tri do šest dana nakon uboda. Uključuju temperaturu, glavobolje i bolove u leđima i mišićima. Kod zaraženih se pojavljuju ozbiljni problemi kao što su šok, otkazivanje organa, krvarenje i u retkim slučajevima smrt.

Centralna i Južna Amerika – Čikungunja virus

I ovaj virus se prenosi putem uboda komaraca, a simptomi su višestruki bolovi i groznica. Prošle godine je zabeleženo 147.000 slučajeva infekcija, kao i 350.000 sumnjivih slučajeva. Najveći broj slučajeva zabeležen je u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji i Argentini.

Indija – H1N1

Svinjski grip odneo je 23 života u Kerali na jugu Indije. Pojavljuje se sezonski, a prenosi se kao običan grip. Rizične grupe su dijabetičari, srčani bolesnici i osobe koje imaju zdravstvene probleme s bubrezima. Indijski zvaničnici navode da nema razloga za paniku.