SPREMATE SE ZA PUTOVANJE? Spakujte se BRZO I LAKO pomoću najjednostavnijih trikova!

Kofer
Pixabay.com

Lepo je putovati, ali pakovanje... to malo ko voli.

 

Bilo da idete negde na vikend ili ćete na putu provesti nekoliko sedmica, potrebno je da se spakujete, a mnoge već od pomisli na to da treba da pune kofer boli glava u najavi. Već vidite izgužvane džempere i pantalone, razbijen parfem i prljave cipele koje su se same obrisale o blistavo čist donji veš…

Da biste postali profesionalni putnik potrebno je i da naučite da se pakujete kao profesionalac, savetuje portal Elle Decor. Ako savladate ove trikove, pakovanje će vam biti sporedna gnjavaža koja traje kratko i ne zahteva glavolomne formule tipa “kako spakovati četvoro ljudi i slona u fiću”… 🙂

Ne savijajte odeću, već je urolajte. Tako će zauzeti mnogo manje mesta a i manje će se gužvati.

Naslažite brushaltere. Uštedećete mesta ako grudnjake složite jedan na drugi a u korpe ugurate donji veš. Tako ćete i korpe očuvati oblik.

Cipele pakujte u najlonske kese ili ih motajte u kape za tuširanje. Tako ćete izbeći i prljanje garderobe i širenje eventualnih neprijatnih mirisa.

Za svaki donji deo spakujte dva gornja. Veća je verovatnoća da ćete više puta obući neke pantalone ili suknju nego majicu/bluzu/džemper. Da biste izbegli pretrpavanje kofera držite se ovog pravila. Za svaki donji deo (suknju ili pantalone) spakujte dva različita gornja dela (na primer, bluzu i džemper).

Pakujte stvari naopačke. Da biste izbegli gužvanje i eventualno prljanje stvari, svetliju garderobu okrenite naopačke pre pakovanja. Tako će vaša bela i pastelna odeća biti bezbedna u koferu.

Najteže stvari pakujte najbliže točkićima. Morate da razmislite o tome kako će se vaš kofer ponašati u pokretu, naročito ako ga kotrljate po ulici. Najvažnije pravilo jeste da najteže stvari (cipele, teške pantalone, itd.) pakujete blizu točkića kako bi se težina ravnomerno rasporedila kad povučete kofer.

Nakit i kablove (punjače, slušalice) pakujte u kutije za naočare, tako ćete izbeći upetljavanje.

Lomljive stvari pakujte u čarape. Parfeme i ostale lomljive stvari stavljajte u čarape. Tako ćete izbeći grebanje stakla, zapinjanje za bilo šta i moguće isklizavanje iz ruke koje vodi ka potencijalnom razbijanju parfema i pantalonama koje će mirisati godinama.

Iskoristite sav prostor. Nemojte dozvoliti sebi da imate praznine u koferu. U unutrašnjost cipela lako možete staviti sitnice poput čarapa, novčanika za sitninu, pojedinih kozmetičkih proizvoda…