Lepo je putovati, ali pakovanje... to malo ko voli.

 

Bilo da idete negde na vikend ili ćete na putu provesti nekoliko sedmica, potrebno je da se spakujete, a mnoge već od pomisli na to da treba da pune kofer boli glava u najavi. Već vidite izgužvane džempere i pantalone, razbijen parfem i prljave cipele koje su se same obrisale o blistavo čist donji veš…

Da biste postali profesionalni putnik potrebno je i da naučite da se pakujete kao profesionalac, savetuje portal Elle Decor. Ako savladate ove trikove, pakovanje će vam biti sporedna gnjavaža koja traje kratko i ne zahteva glavolomne formule tipa “kako spakovati četvoro ljudi i slona u fiću”… 🙂

Ne savijajte odeću, već je urolajte. Tako će zauzeti mnogo manje mesta a i manje će se gužvati.

Naslažite brushaltere. Uštedećete mesta ako grudnjake složite jedan na drugi a u korpe ugurate donji veš. Tako ćete i korpe očuvati oblik.

Cipele pakujte u najlonske kese ili ih motajte u kape za tuširanje. Tako ćete izbeći i prljanje garderobe i širenje eventualnih neprijatnih mirisa.

Za svaki donji deo spakujte dva gornja. Veća je verovatnoća da ćete više puta obući neke pantalone ili suknju nego majicu/bluzu/džemper. Da biste izbegli pretrpavanje kofera držite se ovog pravila. Za svaki donji deo (suknju ili pantalone) spakujte dva različita gornja dela (na primer, bluzu i džemper).

Pakujte stvari naopačke. Da biste izbegli gužvanje i eventualno prljanje stvari, svetliju garderobu okrenite naopačke pre pakovanja. Tako će vaša bela i pastelna odeća biti bezbedna u koferu.

Najteže stvari pakujte najbliže točkićima. Morate da razmislite o tome kako će se vaš kofer ponašati u pokretu, naročito ako ga kotrljate po ulici. Najvažnije pravilo jeste da najteže stvari (cipele, teške pantalone, itd.) pakujete blizu točkića kako bi se težina ravnomerno rasporedila kad povučete kofer.

Nakit i kablove (punjače, slušalice) pakujte u kutije za naočare, tako ćete izbeći upetljavanje.

Lomljive stvari pakujte u čarape. Parfeme i ostale lomljive stvari stavljajte u čarape. Tako ćete izbeći grebanje stakla, zapinjanje za bilo šta i moguće isklizavanje iz ruke koje vodi ka potencijalnom razbijanju parfema i pantalonama koje će mirisati godinama.

Iskoristite sav prostor. Nemojte dozvoliti sebi da imate praznine u koferu. U unutrašnjost cipela lako možete staviti sitnice poput čarapa, novčanika za sitninu, pojedinih kozmetičkih proizvoda…