SPREMITE JE ZA LETO: Čišćenje klime je izuzetno važno i evo kako da to uradite SAMI

Ljudi često primete da klima ne radi i da hladan vazduh ne ispušta istim intenzitetom kao pre. Iako razloga može biti mnogo, najčešći je onaj da klimu s vremena na vreme treba očistiti temeljno.

Klima
winnond/freedigitalphotos.net

Čišćenje klime važan je korak u prolećnom čišćenju kuće jer tako osiguravate kvalitetniji vazduh, a i manje troškove.

Ako neko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja čistim jako je bitno, ali čak i ako nemate, neredovno čišćenje može biti okidač za razvoj raznih bolesti disajnih puteva.

Sigurno ste čuli za legionarsku bolest koja vreba iz klima uređaja. To je atipična upala pluća uzrokovana aerosolom zbog skupljanja legionela koje se udišu i kao posledica nastaje ova bolest.

Osim legionele, klima uređaji su idealno mesto za razvoj drugih bakterija koja može uzrokovati hronični kašalj, iritaciju očiju i kože.

Možete uzeti telefon i pozvati servis za čišćenje koji će posao obaviti umesto vas, ali zašto ne biste uzeli stvar u svoje ruke i uštedeli novac?

Pratite ove korake i vaš klima uređaj bit će kao nova

  • Prvo isključite uređaj, a zatim skinite prednju masku klime. Najčešće se skida vrlo jednostavno, samo je povučete prema sebi. Ako je ipak pričvršćena šrafovima, odvijte ih posebnom spravom. Zapamtite, ništa nemojte povlačiti na silu, savetuje tulzanski.ba.
  • Ispod maske koju ste skinuli nalazi se filter. Jednostavno ga izvadite. Možete ga očistiti usisavačem, ali ako ima dosta prljavštine bilo bi najbolje oprati vodom, savetuje choice.com.au. Najčešće prljavština odlazi samo vodom, ali ako je potrebno uzmite sapun ili deterdžent za odeću i iščetkajte četkicom. Obavezno ostavite filter da se dobro osuši pre nego što ga vratite na mesto.