Spremite se: Još malo i počinje ‘ludnica’ u Guči

Najbolji trubački orkestri u Srbiji ukrstiće svoje trube i ove godine na Saboru trubača u Guči. Zemljotres 'limenih' nota zatresće šatore od 6. do 10. avgusta.

Dragačevski Sabor trubača u Guči je jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji. Ovogodišnji 54. Sabor trubača u Guči održaće se u periodu od 6. do 10. avgusta. Sabor trubača u Guči je već godinama jedan od događaja koji našu zemlju čini jedinstvenom na

kulturnoj i turističkoj mapi sveta. Upravo ova „svetkovina trube” Srbiju predstavlja u najboljem svetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva – kao destinaciju sa koje gosti odlaze puni dobre energije, sa lepim utiscima i trajnim uspomenama. Prestižni američki magazin ‘TIME’, u januaru prošle godine, objavio je tekst pod naslovom „Pet događaja koje ne smete propustiti u 2013. godini”, „Sabor trubača u Guči” našao se na fantastičnom trećem mestu.Za 54. dragačevski Sabor trubača u Guči priprema se bogat program, kao i svake godine. Specijalni gosti ovogodišnjeg Sabora su trubački velemajstori Elvis Ajdinović, Dejan Petrović i Dejan Lazarević. Svojim koncertima, ove godine publiku će 7.avgusta obradovati, Svetlana Ražnatović Ceca, a 10. avgusta Magnifico i Miroslav Ilić. Osim najvećih domaćih zvezda koje će svojim nastupima uveličati ovogodišnji Sabor trubača, svi posetioci će imati priliku da prate „okršaj” najboljih majstora trube. Na finalnom trubačkom takmičenju, koji prati stručni žiri i žiri publike, najbolji orkestri i solisti stećiće zvanje dragačevskih pobednika, što će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale. Međunarodno takmičenje trubačkih orkestara biće održano 7.avgusta, a među prijavljenima su orkestri Makedonije, Slovenije, Bugarske, Nemačke, Poljske,Slovenije, Italije, Francuske, Rumunije, Norveške. Pored već tradicionalnog trubačkog nadmetanja, pripremljeni su i brojni drugi sadržaji, koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju. Posetioci će imati priliku da vide: izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i brojne nastupe kulturno umetničkih društava i pevačkih grupa. Sabor trubača u Guči već godinama privlači veliki broj posetilaca, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Za Dragačevce, Sabor je najveća svetkovina, pa će i ove godine svi domovi biti otvoreni za stare i nove prijatelje, koji dolaze kako iz svih krajeva Srbije, tako i iz Republike Srpske, Makednije, Slovenije, Austrije, Poljske, Nemačke, Francuske, Mađarske i brojnih drugih krajeva sveta. Svim gostima Guče za smeštaj su na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli u mestima koja se nalaze u neposrednoj blizini, poput Ivanjice i Požege. Gosti iz inostranstva su obavezni da prijave boravak u Guči. Uz autentične srpske specijalitete, začinjene zvucima trube, svi posetioci sabora će imati potpuni ugođaj.