SPREMNO DOČEKAJTE HLADNE DANE: Šest sjajnih trikova za brzo zagrevanje stana

Želite da vam u kući bude toplije, ali pojačavanje grejanja je dodatni trošak za kućni budžet? Ne brinite jer uz ove tirkove možete privući toplotu.

dnevna soba
pixabay.com

Trik s aluminijskom folijom

Da izbegnete gubitak toplote iz radijatora koji su pričvršćeni na spoljne zidove, stavite aluminijsku foliju na zadnji deo radijatora.

Aluminijska folija zaustavlja toplotu da se sjedinjuje s hladnim spoljnim zidom, te preusmerava topli vazduh prema centru prostorije.

– Za ovaj trik dovoljna vam je obična kuhinjska aluminijska folija – objašnjava Sofi Nojberg – aktivista organizacije “Prijatelji zemlje”.

 Pustite jutarnju svetlost da vas obasja

Ujutro otvorite zavese i pustite u svoje stanove i kuće svu jutarnju toplotu i svetlost, koja će ostati ‘zarobljena’ prozorima, piše MSN.

Uložite u tople tepihe

Osim dodavanja glamura u vašu kuću, tepisi i otirači mogu sprečiti skupljanje hladnog vazduha u prostoriji. Ako nemate dobru podnu izolaciju, čak 10 posto toplog vazduha može da se upije u hladne podove, piše National Energy Foundation (NEF).

Tepisi deluju kao veliki izolatori, a zahvaljujući njima i stopala ostaju topla.

Zavese – što deblje to toplije

Navucite zavese po kući pre odlaska na spavanje. Po noći većina ljudi smanjuje grejanje, a zatvorene zavese će sprečiti odlazak toplog vazduha kroz prozore.

Prekrijte zidove

Gubitak toplote se može sprečiti ako spoljne zidove prekrijete slikama, fotografijama i ogledalima. Čak i debeli poster može dodati sloj izolacije, povećavajući temperaturu unutar stana i tako sprečiti hladnim zidovima da upijaju topli vazduh.

Prostorije koje ne koristite

Hodnici i spavaće sobe koje ne koristite ne treba grejati. U tim prostorijama isključite grejanje i zatvorite vrata kako bi se sprečio nepotreban gubitak toplote.