SRBI SE VRATILI MALIM EKRANIMA: Ako ste praznike proveli kući onda ste sigurno GLEDALI NEKI OD OVIH FILMOVA

Klasici domaće kinematografije koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka, ostvarili su milionsku gledanost na RTS-u, od 8. do 12 januara, saopšteno je danas.

Pixabay.com

Filmovi koje su režirali neki od najpoznatijih srpskih reditelja i u kojima su uloge ostvarili čuveni glumci, izazvali su veliko interesovanje publike i pokazali da se ta kultna ostvarenja i dalje rado gledaju i potvrdili značaj digitalne restauracije koju je pokrenula Jugoslovenska kinoteka, a sprovedena je uz podršku kompanije Vip mobile.

Prema zvaničnim podacima, kako se navodi u saopštenju, najveću gledanost, sa više od 1,5 miliona ljudi, ostvarili su filmovi “Maratonci trče počasni krug” i “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, i “Nacionalna klasa” Gorana Markovića.

Naslove “Lepota poroka” Živka Nikolića i “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića gledalo je više od 1,3 miliona ljudi, dok je klasike “Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića, “Petrijin venac” i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića, kao i ostvarenje Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo”, gledalo blizu milion ljudi.

Kako je ocenjeno, izuzetna gledanost klasika domaće kinematografije koji su digitalno restaurirani, pokazala je koji značaj za publiku ima kvalitet slike i tona tokom prikazivanja.

Restauracija filmova obavlja se u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.