Srbija nastupa na prvoj večeri Evrovizije: Bojana Stamenov pod rednim brojem devet

Producenti evrovizijskog takmičenja u Beču odredili su tačan redosled nastupa u polufinalima. Bojana Stamenov nastupiće na polovini prve polufinalne noći – pod rednim brojem 9. 

 

Producenti i organizatori takmičenja nakon preslušavanja svih pesama i održanog preliminarnog polufinalnog žreba u januaru, odredili su redosled nastupanja pesama u polufinalima.

Naime, ova praksa koja je u primeni od 2013. godine, smatra se uspešnom, jer svaka pesma tako može da dođe do izražaja u svoja tri minuta. Ističe se kontrast među pesmama, pa stoga publika kraj TV ekrana neće slušati dve ili tri sporije, odnosno brže pesme zaredom.

Ipak, jedan deo evrovizijske javnosti se protivi ovakvom pravilu, smatrajući da je slučajni žreb pravedniji te da se na ovakav način otvaraju mogućnosti za favorizovanje ili degradiranje određenih pesama i nastupa, budući da postoji verovanje da redni broj nastupa može da utiče i na konačni ishod.

Redosled nastupanja u polufinalima verifikuje supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand i Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije (EBU).

I polufinale, 19. maj: glasaju i Španija, Austrija, Francuska i Australija

Moldavija
Jermenija
Belgija
Holandija
Finska
Grčka
Estonija
Makedonija
Srbija
Mađarska
Belorusija
Rusija
Danska
Albanija
Rumunija
Gruzija

II polufinale, 21. maj: glasaju i Nemačka, Italija, UK i Australija

Litvanija
Irska
San Marino
Crna Gora
Malta
Norveška
Portugalija
Češka
Izrael
Letonija
Azerbejdžan
Island
Švedska
Švajcarska
Kipar
Slovenija
Poljska

Tačan redosled izvođenja takmičarskih kompozicija u polufinalima određen je na osnovu preliminarnog žreba u januaru, koji je definisao koja će zemlja nastupiti u kom polufinalu i u kom njegovom delu – da li u prvoj ili u drugoj polovini večeri. Žreb je tada odredio da predstavnica Srbije Bojana Stamenov nastupi u I polufinalu 19. maja, i to u drugom delu večeri.

Nastup zemlje domaćina u finalu određen je slučajnim žrebom, te je poznato da će austrijski predstavnik grupa „The Makemakes“ nastupiti pod rednim brojem 14.