Srce zaista može da pukne od tuge i žalosti za partnerom

Nakon gubitka partnera, iz bilo kog razloga, povećava se rizik od srčanog i moždanog udara, tvrde lekari.

Dakle, srce može da se polomi, da pukne. Smrt voljene osobe povećava rizik od moždanog udara 2,4 puta, ustanovili su naučnici Univerziteta Sveti Đorđe u Londonu. Takođe, imunitet slabi i nakon raskida ili razvoda.

– Do sada smo znali da tuga i žalost mogu da izazovu niz negativnih fizioloških reakcija, uključujući promene u zgrušavanju krvi, krvnom pritisku noviu stresnih hormona i otkucaju srca – kaže za NBC jedan od istraživača dr Sunil Šah i dodaje da sve navedene tegobe povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Britansko istraživanje je proučilo zdravstvene kartone 30.000 osoba, starosti od 60 do 89 godina, koji su između 2005. i 2012. izgubili partnera, kao i 83.000 osoba istih godina, čiji su partneri još živi.

Naučnici su zabeležili više od 50 srčanih udara, od toga 0,16 odsto u prvoj i 0,08 odsto u drugoj grupi.

Rizik od srčanog udara najveći je tokom prvog meseca nakon smrti partnera.

Tri meseca kasnije, stope smrtnosti su se izjednačile u obe grupe.

Neka ranija istraživanja su pokazala da intenzivan stres kod svih nas „aktivira bori se ili beži” odgovor organizma. Zapravo, dolazi do navale ili adrenalina ili kortizola, što može da izazove velika srčana oštećenja.

Ne samo što smo nakon smrti partnera, raskida ili razvoda tužni i depresivni, već mnogi hronični bolesnici zaboravljaju da redovno uzimaju lekove, ne hrane se dobro, malo spavaju.

Pojedine osobe se odaju alkoholu ili drogama. Demencija i Alchajmer su, takođe, prisutniji kod udovaca i udovica, kao i kod ljudi koji su teško „preživeli” razvod.loading...