SREĆAN DAN CRNIH PASA! Pet rasa koje su elegantne, moćne i izuzetno atraktivne

Postoji nešto posebno u vezi sa rasama crnih pasa, na koje ne možemo tačno da stavimo prst. Crni psi su mistični i deluju prilično zastrašujuće. Prema Američkom kinološkom savezu, crni psi su najmanje usvojeni iz skloništa za životinje. Neke urbane legende i mitovi opisuju crne pse u lošem kontekstu, a neke britanske narodne priče kažu da su crni psi „pakleni psi“ i povezani su s hrišćanskom definicijom đavola.

pas
Pixabay.com

Verujemo da su svi psi neverovatni, bez obzira u kojim bojama dolazili, a takođe mislimo da postoji posebna aura i privlačnost koja okružuje crne pse i čini ih veoma atraktivnim i elegantnim. Široko je verovanje da je crna boja povezana sa moći, vođstvom i autoritetom, ali najviše od svega – sa elegancijom. Danas je genealogija toliko razvijena da možemo razumeti kako su crni psi nastali i nauka koja stoji iza toga je prilično zanimljiva.

Upravo zbog toga smo napravili spisak od 5 rasa crnih pasa (ili crnih ili delimično crnih) koje su upravo to – elegantne, moćne i izuzetno atraktivne.

  1. Crni labrador retriver

Labrador retriveri mogu biti u tri boje – žutoj, smeđoj (čokoladnoj) ili, naravno, crnoj. Crna je njihova uobičajena boja i gotovo svi ovi psi bili su crni na početku pasmine. Vlasnici labradora čak su išli u takve krajnosti da su odbacivali štenad labradora koji su dobili recesivne gene i koji su rođeni žuti ili smeđi.

Bez obzira kakva je njihova boja, labradori su najpopularnija rasa crnih pasa u Sjedinjenim Državama, ali i ostatku sveta. Ovo su fantastični i ljubazni psi koji će se slagati sa svima.

  1. Crni ruski terijer

Crni ruski terijer ili BRT, kako ga obično zovu, velika je rasa pasa koja je nastala u  Rusiji u 20. veku. Za stvaranje crnog ruskog terijera korišćene su različite rase pasa, a neke od njih su bile njemačka doga, bernardinac i rotvajler. Sve u svemu, oko 17 različitih rasa pasa je korišćeno u stvaranju BRT-a i prevladala je crna boja, jer su je mnoge od ovih rasa nosile kao dominantan gen.

Crni ruski terijeri su moćni psi koji su poznati po zaštitnim karakterima i prelepim, gustim crnim kaputima. Prvo su zaživeli u najvećoj odgajivačnici Sovjetskog Saveza koja se zvala “Crvena Zvezda”.

  1. Cane corso

Moćni cane corso je italijanska rasa pasa koji je direktan potomak starih moloskih pasa. Izuzetno je moćan i odan njihovim vlasnicima. Može biti u nekoliko boja dlake, ali ipak, crni cane corso je najbrojniji.

Italijanski cane corsi koristili su se od rimskog doba za zaštitu, krvne sportove, pa čak i ratne akcije. Ovi psi su bili jednako zastrašujući u ona davna vremena kao i danas onima koji nisu upoznati sa rasom. Oni su u osnovi radna rasa koja voli da ima kuću, porodicu ili čak imanje koje čuva. Većina šire javnosti im sudi na osnovu izgleda i ljudi nisu svesni činjenice da su ovi psi jedni od najboljih porodičnih kućnih ljubimaca koji su izuzetno pažljivi prema deci.

  1. Doberman

Doberman je sigurno jedna od najpoznatijih crnih rasa pasa na svetu. Međutim, tehnički su crno-braon, s time da crna boja pokriva većinu njihova tela. Takođe mogu biti u dominantno braon i “tan”, i jednobojnoj smeđoj boji. Dobermane je za zaštitu stvorio čovek čije ime nose do danas – Karl Fridrih Luis Doberman.

Kada razmišljamo o ovoj rasi crnih pasa, prva reč koja nam padne na pamet je – elegantan. U ovim psima postoji određena elegancija koja bi odgovarala kraljevskim porodicama. Njihovo moćno, mišićavo telo daje ovim psima izgled koji privlači vlasnike pasa širom sveta.

  1. Pudla

Pudla je crna nemačka rasa pasa, a ne francuska, kako mnogi misle. Ovi psi su izuzetno pametni i aktivni. Pudle su uglavnom poznate po svom humoru. Vole da budu zabavljene i zabavljajući sebe, najverovatnije će zabavljati sve oko sebe. Mogu biti u različitim bojama dlake, a crna je najpopularnija boja standardnih pudli.

Pudle imaju tri vrste – toy, minijaturne i standardne, pri čemu je poslednja najveća. Njihova tamna, čista crna boja jedna je od njihovih najatraktivnijih osobina i sigurno jedan od razloga zašto se mnogi vlasnici pudli odlučuju za crnog psa. Mnogi vlasnici crnih pudli kažu da im ova boja takođe daje dozu elegancije.

Izvor: World Dog Finder – Most Popular Black Dog Breeds.