SREDITE ORMAR OČAS POSLA: Trikovi koji će vam uštedeti prostor, ali i vreme!

Da li se i vama ponekad dešava da dođete u situaciju da vas je pomalo strah da otvorite vrata svog ormara, jer mislite da je u njemu stanje postalo krajnje alarmantno?

garderoba
pixabay

Garderober prepun stvari, kao i konstatacija da nemamo šta da obučemo, dve su glavne karakteristike većina pripadnica lepšeg pola. Iako smo sigerni da se one ne mogu u potpunosti iskoreniti, povremeno dovođenja ormara u red, odnosno stvari u njemu, nezaobilazna je stavka kada je sređivanje stana u pitanju.

Upravo u tom delu vam i možemo olakšati korisnim savetima.

U nastavku saznajte kako da konačno napravite mesta u svom ormanu. 

Izbacite iz ormara sve što vam nije potrebno

Iako se ovo čini sasvim logičnim prvim korakom kada je sređivanje ormana u pitanju, u praksi se pokazalo da se u našem garderoberu i posle primene istog ponovo nađe odeća koja nam je suštinski sasvim nepotrebna.

Interesantno je da se mnogi vežu za pojedine komade garderobe, jer nas ona često podseća na određene periode u životu, ali to nikako nije pravac u kom treba da razmišljate, jer ćete tako završiti zasigurno završiti sa ormarom koji je prepun bespotrebnih stvari. 

Dakle, ono što treba da zadržite jeste garderoba koju aktivno nosite i u kojoj se dobro osećate. Sve što niste obukli duže od pola godine, ili čak godinu dana, vrlo je verovatno da nećete ni nositi.

Kategorišite garderobu po boji

Ovo je odličan trik koji će vam pomoći ne samo da lakše sredite svoj garderober, već i da on duže ostane u tom stanju. Osim što će vizuelno lepše izgledati, olakšaće vam proces traženja komada garderobe koji vam je u tom momentu potreban, jer ćete ga automatski potražiti u sekciji sa odećom određene boje.

Unapred sortijrajte odevne kombinacije

Verovatno ovo do sad niste praktikovali, ali se ovaj trik u praksi pokazao veoma korisnim. Na primer, najčešće nosimo iste kombinacije suknje i bluze, ili pantalona i košulje i sl, pogotovo kada su poslovne odevne kombinacije u pitanju, pa je vrlo praktično da ove komade garderobe stavite na iste ofingere. Naravno, ne nosimo uvek iste bluze, košulje i majice, ali gledajte da sve one koje kombinujete povremeno sa određenim donjim komadom garderobe i u vašem ormanu budu blizu njega.

Od ovakvog načina organizacije ormana imaćete višestruku korist – garderober će vam biti uredan i pregledan, i ono što ni najmanje nije zanemarljivo jeste to da ćete utrošiti mnogo manje vremena za pronalaženje vaših krpica, kao i da ćete uspeti brže da odgovorite na ono čuveno retoričko pitanje – šta da obučem.

Koristite višestruke ofingere

Postoji vrlo jednostavan način da u svom ormanu napravite više mesta, a da u njemu i dalje ostane ista količina stvari. Kao što znate potoje ofingeri koji imaju nekoliko prečki za prebacivanje garderobe, koje su vertikalno poslagane, i na koje može stati mnogo više odeće nego na obični jednostruku ofinger.

Ovi ofingeri idealni su za, na primer, slaganje pantalona, ali i za druge komade garderobe.

Zimske jakne i kapute držite posebno

S o bzirom na to da su jakne i kaputi glomazni i kabasti, njima u ormanu nikako nije mesto sa, recimo, lepršavim haljinama i drugom više letnjom garderobom. Najbolje bi bilo da čitav jedan orman, ili ćošak u ormanu ukoliko imate velike ugradne plakare, izdvojite za bunde, kapute, kao i za debele zimske džempere. Ovako će vam garderober biti mnogo uredniji.

Slažite odeću u rolne

Da, slobodno primenite ovaj za mnoge revolucionaran način slaganja garderobe. Ovako složena odeća uštedeće poprilično mesta u vašem ormaru, i ono što je takođe interesantno jeste da ćete ovako izbeći neželjene ivice koje upropaste vaš ogroman trud i napor koji ste uložili u peglanje.

Ovo je idealan način za odlaganje pantalona, farmerki, trenerki, običnih pamučnih majica.