Još jedna poslastica za ljubitelje naše istorije: Pogledajte trejler za seriju “SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA” (FOTO+VIDEO)

Srpski junaci srednjeg veka
Contrast Studios

Igrano-dokumentarna serija „Srpski junaci srednjeg veka“ realizovana je po scenariju i u režiji Gordana Matića, u izvršnoj produkciji kuće „Kontrast studios“, a prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.

Ovaj televizijski projekat, koji će na jesen biti premijerno emitovan na programima Radio-televizije Srbije u okviru Naučno-obrazovnog programa, kroz deset polučasovnih epizoda gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine.

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, videćemo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčeviću, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznati i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Autori serije „Srpski junaci srednjeg veka“

Scenarista i reditelj Gordan Matić, direktor fotografije Predrag Jočić, scenograf Dragan Mićanović, kostimograf Ivana Nestorović, masker Mirjana Stevović, montažeri Stevan Marić, Aleksandar Popović, tonski snimatelj Vladica Budić, dizajn zvuka Vladimir Petričević, animacija Studio “Mosquito”, izvršni producent Jelena Bajić Jočić, producent Nedeljko Bajić. Glavni i odgovorni urednik naučno obrazovnog programa RTS-a Ilija Cerović.

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima će, uz autentične kostime i rekvizite, naše srednjovekovne junake “oživeti” glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi“, Srpskog viteškog reda “Svibor“ i Viteške družine SVE.ARH.

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Igrano-dokumentarna serija Srpski junaci srednjeg veka snimana je na brojnim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca. Zahvalnost ekipe zaslužuje SANU, SPC, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Narodna biblioteka Srbije, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Istorijski institut, Vojni muzej, Republički zavod za zaštitu spomenika i drugi.

– Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To s jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali s druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine – kaže o serijalu “Srpski junaci srednjeg veka” reditelj Gordan Matić.

Reditelj serije ističe da se do sada retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa.

– Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku – naglasio je Matić.

Emitovanje igrano-dokumentarne serije Srpski junaci srednjeg veka planirano je za jesen 2017. godine na programima Radio-televizije Srbije.