‘Srušeni’ mitovi o alkoholu: Kafom nikako ne pokušavajte trežnjenje

Ako s vremena na vreme volite da popijete čašu nekog alkohola, trebalo bi da ovo pročitate.

Verovatno ste čuli za teoriju da naše telo može da obradi jedno alkoholno piće za sat vremena. Direktor američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam dr Kenet Voren, objašnjava da organizmu ipak treba minimum dva sata da svari i obradi piće. Ako računate da kada izađete u provod na svakih sat vremena pijete po jedno piće, metabolizam neće stići da svari sav taj alkohol i kući ćete otići pripiti.

Oni koji ponekad popiju po koju čašicu više, skloni su tome da misle kako je moguće otrezniti se gotovo u sekundi. Doktor kaže: „Varate se!” i objašnjava da baš ništa – ni šolja kafe, ni hladan tuš ili bilo kakav drugi trik, ne mogu da ubrzaju proces trežnjenja.

– Kofein zapravo može da intenzivira dejstvo alkohola. Kofein je stimulant i zbog toga će osoba koja je pripita, a popije šolju kafe, biti budna, ali i dalje ošamućena – objašnjava Voren.

– Kafa, čak, može da bude opasna u takvim slučajevima jer može da zavara osobu kako je dejstvo alkohola prošlo i navede je da dovede sebe ili druge u opasne situacije – dodaje doktor.

Verovatno su vam nekad rekli: „Kada počneš da piješ, ako jednom odeš da piškiš, ići ćeš celo veče?” Zato se mogu čuti saveti kako je najbolje da istrpite i prestaće da vam se idu u toalet, što mnogi preporučuju naročito kada pijete pivo. Reći ćemo samo da im je teorija upravo “pala u vodu”. Alkohol pospešuje proizvodnju hormona vazopresina, što znači da više tečnosti odlazi u bešikku. Alkohol je takođe i diuretik, “izvlači” vodu iz svake ćelije u našem telu, koja takođe odlazi u bešiku. Dakle, nakon svakog pića potreba da odete u toalet je sve veća, ne samo zbog tečnosti koju ste popili, već i zbog one koju je alkohol oslobodio iz ćelija. I to nema nikakve veze sa tim koliko dugo odlažete svoje prvo “putovanje” do toaleta!

Često ćete čuti da ne treba da mešate alkoholna pića jer ćete zbog toga imati nepodnošljiv mamurluk. Stručnjaci tvrde da nikakva mešavina ne može da doprinese pijanstvu i mamurluku, već da na to utiče isključivo količina alkohola koju ste popili.

Mnogi će vam savetovati da kada se probudite mamurni jedete sir i jaja, jer će tako, navodno, mamurluk proći. Zapravo je daleko važnije da jedete pre konzumacije alkohola, nego to šta ćete jesti nakon, tvrdi dr Voren.

– Ako jedete pre nego što počnete da pijete ili uz piće, hrana će apsorbovati određenu količinu alkohola, zbog čega vas neće toliko ‘uhvatiti’ – kaže doktor.

Mnogi, naročito mlađi, smatraju da nije ništa strašno to što se ponekad “obeznane” od alkohola, toliko da se ne sećaju gde su bili i šta su radili. Verovatno i vi imate nekog poznanika koji voli da se pohvali: „Kako je sinoć bilo dobro u gradu, ničega se ne sećam”. – Da biste imali takozvane rupe u sećanju, potrebno je da popijete toliku količinu alkohola koja će da utiče na centralni nervni sistem, tako da organizam više ne može normalno da obavlja uobičajene telesne funkcije – upozorava doktor Voren. U takvim slučajevima, može doći čak i do toga da osoba prestane da diše.