Šta će se dogoditi ako pojedete 51 bananu u jednom danu?

Banane
Instagram/freeleethebananagirl

Leni Ratklif devojka je koja je postala poznata po svom neobičnom režimu ishrane. Naime ona ponekad pojede i do 51 bananu na dan!

 

To nije deo nekog bizarnog takmičenja u jedenju ili zdravija verzija hot doga, već deo ishrane popularne na društvenim mrežama – Raw Till 4.

Ta dijeta sa više od 450 hiljada sledbenika na Instagramu propagira isključivo sirove namirnice do 16 sati popodne, nakon čega sledi visoko ugljikohidratni veganski obrok za večeru. 

Leni je sa tom dijetom do sada izgubila 18 kilograma, ali nutricionisti su njen režim ishrane nazvali “zabrinjavajućim”. 

– Pridržavanjem tih smernica u telo ne unosite dovoljno vitamina i minerala. Plus, ta količina šećera koju unesete sa bananama jednaka je tome kao da ste popili 6 limenki Koca Kole – ističe nutricionistkinja Evangelina Mantzioris.

?????Vegan ?

A photo posted by #Rawtill4 Vegan #RT4 ? (@freeleethebananagirl) on

Ona još objašnjava kako takva ishrana nema dobrobiti koje je nauka dokazala, a iako bi voće trebalo biti deo svačije ishrane, potrebna su samo dva komada voća na dan kako bi ono imalo koristi za organizam.

Popularizovanje ovake ishrana na društvenim mrežama može imati jako loš uticaj na tinejdžere, koji često pretpostavljaju da je sve što vide na internetu zdravo. S time mogu riskirati svoj rast i razvoj, tvrdi doktorka.

Kao najveći nedostatak te ishrane Mantzioris navodi nedostatak kalcijumma i selena, ali i zdravih masnoća koje su telu neohodne.

– Postoji čitava pomama za sirovom hranom, ali ljudi moraju da shvate kako nam je neophodna i sirova i kuvana hrana, jer postoje brojni sastojci koji se otpuštaju tek kuvanjem – zaključuje doktorka Mantzioris.