Šta je sublimaciona štampa i za šta se sve koristi?

Štampa na različitim predmetima je odavno poznata i odavno je u upotrebi, jer se skoro sve podloge mogu iskoristiti za različitu vrstu štampe. Međutim, sublimaciona štampa je najpopularnija iz dva bitna razloga, prvi jeste taj što se radi o dugotrajnoj, tj. dugovečnoj štampi, a drugi o štampi koja ne iziskuje visoke troškove.

Pixabay.com

Sublimaciona štampa se u najvećoj meri koristi u dva pravca, jedan jeste za štampanje reklamnih materijala brojnih brendova i biznisa koji žele da

Šta je sublimaciona štampa i za šta se sve koristi?

imaju brendirane predmete u svom prostoru i za poklanjanje, a drugi jeste štampa na predmetima koji se poklanjaju.

Šta sve može da se štampa u okviru sublimacione štampe?

Brojne podloge su odlične kada govorimo o tome šta sublimaciona štampa može da „istrpi“. Najpopularnije štampanje ovom tehnikom jeste na šoljama, pa se tako često izrađuju šolje različitih dimenzija i oblika sa štampom teksta ili fotografija, određenh grafičkih dizajna i slično. Ali, sublimaciona štampase koristi i za štampanje majica, jedino šta je tu važno jeste da materijal bude poliester, pa se ova tehnika najviše koristi za dresove i sportske unifrome.

Pored šolja i dresova, sublimaciona štampa je odlična za štampanje čaša, slagalica, podloga za miša ili sličnih podloga za laptopove, te za štampanje željenog dezena na maske za telefone ili tablet uređaje. Možemo slobodno reći da je sublimaciona štampa odogovrna za većinu stvari koje danas poklanjamo ili kupujemo sebi za korišćenje, upravo kao što su maske za telefon. Sublimaciona štampa se može izvesti i na zastavama, šalovima, ešarpama, ukrasnim vrećicama, jastučićima, kišobranima, torbama, fasciklama… A spisak se čak ni ovde ne završava.

Kako se sublimaciona štampa izvodi?

Da bi se sublimaciona štampa sprovela potreban je najpre predmet za štampanje sa sublimacijskim premazom, gde se željeni predmet stavlja na termo presu i onda se centrira papir sa nacrtom dizajna koji se štampa.

Preko toga dolazi termo papir koji prekriva sublimacioni papir, kako ne bi došlo do neželjenog preslikavanja, a onda se pegla zagrejava na visokoj temperaturi i pušta se da toplotom deluje na predmet minut do dva. Ovaj proces je nešto drugačiji kada su šolje u pitanju, jer se pegla postepeno zagrejava, kasnije se šolja postepeno hladi, kako ne bi došlo do njenog pucanja, ali sublimaciona štampa u suštini isti rezultat daje.

Sublimaciona štampa daje velike mogućnosti svima. Ako želite da posedujete originalan promo i reklamni materijal, koji je brendiran, onda je ovo odličan način da to učinite. Osmislite pametnu reklamnu kampanju na predmetima, koja objedinjuje vaše usluge, ali ujedno i zabavlja, što svakom predmetu pruža visoku upotrebnu vrednost, pa svaki od štampanih predmeta postaje kasnije besplatna reklama koju će videti mnogi. Primer su recimo neke majice ili cegeri.

Ako se na cegeru nalazi isključivo naziv firme, logo, onda to neće privuću pažnju, ali upotreba neke slike, ilustracije, zanimljivog teksta, učiniće da svi primete, a tako i saznaju za vas i zainteresuju se ko iza svega stoji, pa bi to bio primer onoga kada se sublimaciona štampa dobro iskoristi. S druge strane tu je uvek kao način da se kreativno izrazite i spremite zanimljive poklone ljudima bilo kojim povodom, pa je to nešto što je i učinilo da bude toliko popularna.