Šta pokloniti BEBI ZA PRVI ROĐENDAN? Ovo je LISTA najoriginalnijih darova

Šta pokloniti bebi za prvi rođendan – večita dilema sa kojom se svako od nas bar jednom susreo. Mnogi se vode mišlju da je najbolje dati novac, pa neka roditelji kupe bebi šta je potrebno. Ali koliko je koverta sa novcem „praktičan poklon”, imajući u vidu da se gotovo uvek potroši na neku glupost?

Unsplash.com

Postoji niz ideja šta možete pokloniti bebi za prvi rođendan. U nastavku teksta otkrivamo listu najorginalnijih poklona:

“Pa nisam joj ja rod rođeni”…

Prilikom kupovine poklona za bebin prvi rođendan najgora stvar je voditi se time da li ste sa bebom u srodstvu ili ne. Kreativnost i trud nikako ne smeju da zavise od toga. Još gore je težiti ka tome da budu očarani bebini roditelji ili drugi gosti.

Bilo da ste bebi tetka, ujna, stric, kum ili komšija, poklon za prvi rođendan mora biti poseban, originalan i pripremljen sa puno pažnje i ljubavi. Samo od vas zavisi da li će poklon ostati draga uspomena ili jedna u nizu gluposti kojom ste „odredili red”.

Takođe, ne zaboravite da čestitke za rođendan nikada neće izaći iz trenda. Slobodno se raspišite, prisetite se neke anegdote sa bebom ili joj poželite sve lepo što vam padne na pamet. U pravu ste da beba neće moći to da pročita, ali pisana reč je trajna, te će čestitka biti jedini poklon koji će odoleti vremenu.

Nakit – dragocenost u svakom smislu te reči

Nakit se definitivno nalazi na prvom mestu kada je u pitanju izbor poklona za prvi rođendan i krštenje. Dragocenost nakita nije samo u pozamašnoj sumi novca koju treba odvojiti za kupovinu, već i u značajnoj simbolici.

Odavnina se smatralo da je nakit poseban ukras, koji simbolizuje odvažnost i eleganciju. Iako se misli da je više karakterističan za dame, podjenako ga nose i muškarci. Idealan je kao poklon za sve prilike, a naročito za prve rođendane. Devojčicama se najčešće daruju minđuše, a dečacima narukvice. Međutim, kada kažemo nakit mislimo na raznorazne srebrne i zlatne komade koje možete pokloniti za ovu priliku.

Medaljoni sa slikom bebe, dukati od zlata i srebra sa ugraviranom posvetom, privesci sa imenom ili datumom rođenja bebe, pozlaćene kutije za prvi zub – spadaju u poklone sa kojima nećete pogrešiti. Istina, za ovakavu vrstu poklona se uglavnom opredeljuju kumovi i najbliži članovi porodice, ali ne odustajte zbog toga.

Igračke – zauvek pravi izbor

Postoje rođendanski pokloni kojima trendovi, vreme, prilike ne mogu ništa. Igračke su definitivno taj poklon. Jednostavno je – igračke će zauvek biti omiljene i bebama i mlađoj, ali i starijoj deci, jer su one sastavni deo detinjstva. Sve dok kod deteta postoji potreba za igrom one će uvek biti poželjan poklon.

Koju igračku pokloniti bebi za prvi rođendan?

Izbor je zaista veliki. Budući da je ovo period kada se kod beba izntenzivno razvijaju intelektualne i motoričke sposobnosti odličan izbor su edukativne igračke. Među favoritima su didaktičke raznobojne kocke, geometrijski oblici, nizalice, spiralne žice, slagalice, kartice za prepoznavanje, asocijativne tablice, igračke sa zvučnim dodacima.

Ovakvi pokloni nikada ne mogu biti promašaj, a to potvrđuju i savremena pedagoško-psihološka istraživanja u vezi sa razvojem dečjih sposobnosti koja su i te kako podržala igračke ovog karaktera.

“Kreativne sitnice” – uz lepu posvetu sve ima smisla

Postoji niz kreativnih sitnica koje možete pokloniti bebi za prvi rođendan. Nemojte da vas brine ovo „sitnice”, jer nije reč o bezvrednim stvarima. Evo šta pod ovim podrazumevamo:

  1. Šatori za decu – uz dezen možete uklopiti i podlogu, jastučiće, ćebence i neku zanimljivu igračku;
  2. Stilska drvenarija: stočić i stolica za sobu, dekorativne police, kutije za igračke sa motivima životinja;
  3. Knjige za decu – istina je da dete od godinu dana neće moći da ih čita, ali tu su mame i tate! Ne zaboravite da smo svi rasli uz priče za laku noć i da se dete upravo na ovaj način i u ovom uzrastu upoznaje sa književnošću.
  4. Album sa slikama iz prvih godinu dana bebinog života;
  5. Personalizovana posteljina, peškir, bademantil;
  6. Njihalice i ljuljaške;
  7. Adaptirani pribor za jelo.

Da vas podsetimo – ove sitnice upotpunite kreativnom posvetom. Uz „srećan rođendan”, poželite bebi lepe snove u posteljini koju darujete ili da uživa u pričama za laku noć, da je njen šator dvorac i da se oseća kao princeza u njemu. Dakle, imate na raspolaganju sve reči i želje ovog sveta!

Kućni ljubimac – poklon zlata vredan

Listu originalnih poklona za prvi rođendan završavamo poklonom koji ima neprocenljivu vrednost – kućni ljubimac! Jako je važno od malena učiti dete da bude dobro i plemenito, da ume da voli, deli i pomaže. Jedan od najboljih načina da se to postigne jeste da dete raste uz kućnog ljubimca. Zbog toga su ovakvi pokloni definitivno najdragoceniji.

Bilo da se radi o psu, mački, ribici, papagaju ili hrčku, sigurno je da će dete na vreme razvijati empatiju, ljubav i ostale prave vrednosti, ali i da će dobiti prvog prijatelja.