Više se ljubite, jer dokazano je da poljupci smanjuju nervozu i pozitivno utiču na raspoloženje

 

Uživate u ljubavi, čini vam se da ste konačno našli partnera po vašoj meri, ali ne znate kako da poboljšate komunikaciju i sačuvate harmoniju u vezi na duži rok. Evo šta savetuju stručnjaci:

Više se ljubite, jer, dokazano je da poljupci smanjuju nervozu i pozitivno utiču na raspoloženje. Ipak, mnogim parovima ovo slatko zadovoljstvo često pređe u rutinu. Zato izaberite manje stresan momenat za “ljubakanje”, a ne kada žurite na posao. I potrudite se da to potraje barem deset sekundi.

Kada se suočite sa problemom, ne izbegavajte konflikt i ne odlažite razgovor nadajući se da će to što vas muči proći samo od sebe, ili da će partner sam shvatiti šta vam se mota u glavi. Niko nema sposobnost čitanja tuđih misli, pa je otvoreni dijalog i te kako potreban za očuvanje zdravog odnosa.

Brojne studije pokazale su da je kvalitet života daleko bolji kod onih ljudi koji na svog partnera gledaju kao na najboljeg prijatelja. Ovo znači da je par sposoban da bude kao tim, ujedinjen protiv čitavog sveta ako je to potrebno, a ujedno i da dele snove, strasti i smisao za humor.

Razmenjujte nežnosti i nakon seksa. Niko ne spori da je telu posle uzbuđenja potrebno “hlađenje”, ali imajte na umu da ćete biti zadovoljniji u vezi ako maženje duže traje. Jer, osim “smešnih pokreta” ispod pokrivača, važna je i intimnost koja se rađa dok sa partnerom razmenjujete male nežnosti i šaputanja na jastuku.