ŠTA TO SLUŠAMO? Rečnik hit pesama na nivou osmogodišnjaka

Roditelji koji se žale što im deca slušaju hit pesme možda su u pravu - naučnici su nedavno otkrili da su tekstovi hit pesama u proseku na nivou trećeg razreda osnovne škole.

 

Tim naučnika, ljubitelja muzike, analiziralo je tekstove 225 pesama koje su bile na prvom mestu rang lista najslušanijih pesama u SAD od 2005. godine.

Rezultati studije su pokazali da prosečan rečnik korišćen u tekstu neke hit pesme odgovara osmogodišnjem detetu koje pohađa treći razred.

Kantri muzika je najraznovrsnija, dok su najlošiji tekstovi u hip-hop i Ar end Bi (R&B) muzici. Kantri je za naučnike muzika s najboljim rečima, jer se malo koriste poštapalice poput “Yeah” ili “Oh”, izjavio je autor studije Endrju Pauer-Mors.

Prema njegovim rečima, studija se odnosi samo na nivo leksike, a ne na metafore ili emocije koje se izražavaju u pesmama.

Pesma koja je zabeležila najbolji rezultat u studiji je kantri pesma Blejka Šeltona “All about Tonight”. Na drugom mestu je pesma grupe “Red hot čili pepers” “Dani California”, mračna priča o devojci u haosu Kalifornije.

Poslednje mesto je zauzela pesma “The good life” kanadskog hevi metal benda “Tri dejz grejs” (“Three Days Grace”).

Na listi po muzičkim žanrovima, pesme Maraje Keri spadaju među “pametnije” pesme pop muzike, dok su tekstovi repera Eminema najbolji u hip-hop žanru.loading...