STANITE DEPRESIJI NA KRAJ: Evo kako da pobedite mračne misli i budete srećniji

Depresija Stres
Pixabay.com

Mnogo toga utiče na raspoloženje i zdravlje, a jednu od bitnijih uloga igraju same naše misli. Činjenica je da nam tokom dana kroz glavu prođe više hiljada njih i da ih ne možemo sve kontrolisati, ali one svakako imaju svoje posledice.

Na mentalnom zdravlju se mora raditi, baš kao i na fizičkom, a borba sa mislima je dobra polazna tačka. Istraživanja su pokazala da loše misli mogu negativno da utiču i na fizičko zdravlje, što znači da ima istine u tome da se osećate onako kako to zamislite. Ovo su neke od misli kojih treba da se klonite i pretvorite ih u nešto pozitivno.

 „Briga o sebi je sebična“

Sebičnost jeste odbojna i loša navika i osobina, ali to nije isto što i briga o sebi. Postoje oni trenuci kada svoje potrebe jednostavno morate staviti ispred potreba drugih, kako ne biste sagoreli. Ne smete žrtvovati zdravlje samo kako bi neko imao bolje mišljenje o vama, jer će vam se to obiti o glavu pre ili kasnije.

„Uradiću to kasnije“

Nikada ne treba da vam bude krivo ako se zabavljate kada nemate nikakve obaveze, ali odlaganje nečega što morate učiniti za kasnije obično donosi puno stresa. U tom trenutku činiće vam se bezazleno, ali kada sve stigne na naplatu, može biti kasno da ostanete smireni. Probajte da motivišete sebe pravljenjem liste obaveza i onda ostvarujući jednu po jednu.

„Trebalo je…“

Da, svi smo izgovorili ovo bar nekad, ali psiholozi kažu da je to veoma loše po nas. Nakon ove fraze uvek sledi neko razočaranje i kajanje, a izgovaranje tih reči nikako nam ne pomaže, nego još više umanjuje samopouzdanje. Gledanje u prošlost u ovom kontekstu nikako nije zdravo, već se treba okrenuti narednim prilikama za pozitivan ishod.

„Njihov život je bolji od mog“

Sigurno vam se desilo da pomislite kako je nekome život mnogo lakši nego vama. Iako tako deluje spolja, nikad ne znamo šta se sve krije iza fasade koju svako po prirodi postavlja i koje muke koga muče. Zaboravite na fotografije koje vidite na društvenim mrežama, one nisu najmerodavnije po pitanju nečijeg života.

„Ovo se uvek meni dešava“

Čak i da vam se nije prvi put desio neki peh, ne morate kriviti univerzum da se urotio protiv vas, jer na taj način samo dodajete negativna osećanja na ona već postojeća. Umesto da se fokusirate na to kako ništa nije fer za vas, gledajte to kao trenutnu situaciju koju ćete lako rešiti i nastaviti dalje bez nerviranja.