STAVITE GA NA PRVO MESTO! Toksičan odnos između roditelja najviše pogađa DETE, a posledice mogu biti STRAŠNE

Deca stres doživljavaju jednako kao i odrasli, a svađe roditelja ih posebno pogađaju, jer su im direktno izloženi.

roditeljstvo
pixabay.com

Stručnjaci su opisali nekoliko posledica koje toksičan odnos roditelja može ostaviti na detetu.

Deca ne mogu u potpunosti da razumeju svađu između vas i vašeg partnera pa postoji vrlo velika mogućnost da će se osećati krivim za sve što se događa. Obratite pažnju na svoje reči, postupke i način ophođenja prema deci jer sve što uradite ostavlja trag na njima i oni se vrlo lako mogu upustiti u verovanje da su oni krivi za svađe, raskol u porodici ili u krajnjem slučaju – razvod.

Treba da izdvojite vreme za to da sednete s vašim detetom i kroz razgovor mu objasnite da ono nema nikakve veze s problemima vas i vašeg supružnika. Redovno obavljajte ovakve razgovore kako biste sprečili da se dete oseća krivim. Sprečite svaku mogućnost da vaše dete pomisli da njegova osećanja nisu važna.

Ne ignorišite ih, razgovarajte s decom, oni su veoma osetljivi i željni su komunikacije s vama. Ako vaše dete nije pričljivo, pokušajte kroz igru, glumu, crteže i slične stvari da doprete do njega i objasnite mu da vam je stalo do njegovih osećanja. Roditelji koji se suočavaju s razvodom neretko prenose svoje emocije na decu. Zatim se i deca osećaju depresivno i mrzovoljno.

Maksimalno se potrudite da izbegnete ovakve stvari tako što ćete se aktivirati kroz interesantne stvari. Na primer, počnite da se baviti novim hobijem koji uključuje i vaše dete, posetite bazen ili igralište i bavite se stvarima koje vas čine srećnim. Ako ste vi srećni, biće srećno i vaše dete. Ako u odnosu vas i vašeg supruga ili partnera postoji bilo kakav oblik omalovažavanja ili nasilja, morate biti svesni da to donosi indirektni udar na dete, piše Klix.ba.

Deca postaju žrtve i uče da žive u toj ulozi, što im može predstavljati problem u kasnijim fazama života.

Dakle, sve svađe i nesuglasice rešavajte daleko od očiju deteta. Budite zreli i igrajte u korist vašeg mališana, koji zaista nije kriv za probleme koje imate vi i vaš partner.