ŠTEDE VREME, ENERGIJU I NOVAC! Devet trikova u kuhinji koji će vam pomoći da postanete SAVRŠENA DOMAĆICA

Mnogo je "zamki" na koje možemo naleteti dok obrađujemo i kuvamo namirnice. Ovi saveti će olakšati sve te male neprijatnosti u kuhinji s kojima se susrećemo svakodnevno.

Pixabay.com

Ovi saveti pomoći će vam da lakše pripremite obrok, ali i da čišćenje nakon jela bude brže i produktivnije. 

Hleb “smiruje” ulje 

Ako pri prženju jela ulje počne jako da prska, ubacite u njega komadić korice hleba, koja bi upila vodu. Pomoći će i ako dodate malo soli.

Svežina limuna 

Ako želite da limun duže ostane svež i sočan, čuvajte ga u kutiji napunjenoj piljevinom. Pazite da se limuni u kutiji međusobno ne dodiruju.

Kako da se šljive ne raspadnu 

Suve šljive se pri kuvanju lako raspadnu. Kako biste to sprečili, pre kuvanja ih potopite u hladnu vodu na oko dva sata.

Skidanje ljuske s badema 

Bademe ćete najlakše osloboditi ljuščica ako ih “potparite” nad ključalom vodom, pa brzo istisnete palcem i kažiprstom. Ako zatim nameravate da sameljete bademe, dobro bi ih bilo malo prosušiti u pećnici.

Kako da bademi “ne beže” 

Oguljene bademe nije lako iseckati jer su glatki i beže pod prstima i pod nožem. Zato ih pre seckanja pospite s malo šećera.

Čišćenje krljušti ribe 

Ribu ćete lakše očistiti od krljušti ako oštricu noža uvaljate u so. Možete i celu ribu posuti solju, tako ćete prekriti sluz i riba vam neće kliziti iz ruku dok je čistite.

Rešite se neprijatnog mirisa 

Pržena riba je ukusna, ali miris koji ostaje nakon prženja nije baš primamljiv. Kako biste ga se rešili, na šporet stavite posudu s mešavinom vode i sirćeta da lagano isparava neko vreme.

Lepe, svetle dunje 

Kad ljuštite dunje za pripremu kompota ili pekmeza, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste ulili malo vinskog sirćeta. Tako narezano voće neće pocrneti.

Nema više suza 

Da ne plačete dok seckate luk, glavicu prvo stavite u vrelu, a potom u hladnu vodu.