ŠTEDI I VREME I NOVAC! Evo kako da prilikom renoviranja izaberete pravi BOJLER ZA KUHINJU

Bojleri za kuhinju mogu biti različitih veličina i kapaciteta, a postoje i različite vrste bojlera za kuhinju. Ovde je nekoliko stvari koje treba da znate o bojlerima za kuhinju.

kuhinja
pixabay.com

Postoje različite vrste bojlera za kuhinju, uključujući bojlere sa vertikalnim ili horizontalnim montažom, protočne bojlere i kombinovane bojlere. Bojleri sa vertikalnom montažom se montiraju na zid, dok se bojleri sa horizontalnom montažom obično montiraju ispod sudopere.

Protočni bojleri ne skladište vodu, već je zagrevaju samo kada se koristi, a kombinovani bojleri se koriste za zagrevanje vode za kuhinju i kupatilo.

Kapacitet bojlera

Kapacitet bojlera za kuhinju može varirati od manjih, za pojedinačne korisnike, do većih, za porodice sa više članova. Najčešći su od 5l, 6l, 10l, protočni, itd. Važno je odabrati bojler sa dovoljno kapaciteta za vaše potrebe, tako da uvek imate dovoljno tople vode kada vam treba.

Tipovi grejača

Bojleri za kuhinju mogu imati različite tipove grejača, uključujući električne, gasne i solarno napajane grejače. Električni bojleri su najčešći i najjednostavniji za instaliranje, dok gasni bojleri mogu biti ekonomičniji za korišćenje. Solarni bojleri koriste sunčevu energiju za zagrevanje vode i mogu biti korisni za smanjenje troškova energije.

Bezbednost je najvažnija

Bojleri za kuhinju mogu biti opasni ako se ne koriste pravilno. Važno je odabrati bojler sa ugrađenim sigurnosnim mehanizmima, kao što su termostati za regulaciju temperature i zaštitni ventili za smanjenje pritiska.

Kako se sprovodi instalacija bojlera?

Instalacija bojlera za kuhinju treba da bude obavljena od strane stručnjaka kako bi se osigurala sigurnost i funkcionalnost uređaja. Važno je izabrati odgovarajuću lokaciju za bojler, kao i odgovarajući tip i veličinu bojlera.

Kako se bojleri održavaju?

Održavanje bojlera za kuhinju uključuje redovno čišćenje i ispiranje, proveravanje ventila za sigurnost, proveravanje termostata i redovno servisiranje kako bi se sprečili kvarovi.

Koliko često treba menjati bojlere za kuhinju?

Koliko često treba menjati bojlere za kuhinju zavisi od nekoliko faktora, uključujući kvalitet uređaja, način korišćenja i redovnost održavanja. Opšte smernice su da bojleri za kuhinju treba da traju između 8 i 12 godina, ali neki kvalitetniji modeli mogu trajati i duže.

Evo nekoliko faktora koji mogu uticati na vek trajanja bojlera za kuhinju:

Kvalitet: Kvalitet bojlera za kuhinju može varirati, a kvalitetniji modeli obično traju duže. Uvek birajte bojlere visokog kvaliteta od renomiranih proizvođača kako biste osigurali da imaju dug vek trajanja.

Korišćenje: Učestalost i način korišćenja takođe mogu uticati na trajnost bojlera za kuhinju. Ako se bojler koristi intenzivno i često, to može smanjiti vek trajanja uređaja.

Redovno održavanje: Redovno održavanje i servisiranje mogu pomoći da se produži vek trajanja bojlera za kuhinju. Ako se bojler ne održava pravilno, to može dovesti do kvarova i smanjiti vek trajanja.

Kvalitet vode: Kvalitet vode može takođe uticati na vek trajanja bojlera za kuhinju. Ako je voda tvrda, to može dovesti do stvaranja kamenca i naslaga minerala unutar bojlera, što može smanjiti efikasnost i dugotrajnost uređaja.

U svakom slučaju, ako primetite da bojler ne radi pravilno, curi ili ima druge probleme, najbolje je pozvati stručnjaka koji će proceniti da li treba zameniti bojler ili je moguće popraviti ga. Uglavnom se preporučuje zamena bojlera za kuhinju nakon 8-12 godina korišćenja, ali to može varirati u zavisnosti od gore navedenih faktora.