STERILIZACIJA BEZ OTKUVAVANJA: Jednostavan način za održavanje drvenog kuhinjskog pribora

Naročito je opasno kad drveni pribor dođe u dodir sa sirovim mesom ili jajima.

Pixabay.com

Drvene varjače, daske i kašike ne treba prati u mašini za sudove. Ako biste to uradili, vrlo lako bi moglo da dođe do pucanja.

Takođe, drvo treba i održavati na poseban način.

Koliko god da ih temeljno perete ručno, toplom vodom i deterdžentom, potrebno je – s vremena na vreme – i da ih sterilišete.

To se naročito odnosi na situacije u kojima su one, možda, došle u dodir sa opasnim bakterijama, posebno onim na sirovom mesu ili jajima.

Da biste to uradili, dovoljno je da ih položite na ravnu površinu (najbolje u plitki pleh) i polako sipate troprocentni hidrogen preko njih. Sačekajte petnaestak minuta i onda ih dobro isperite.

Povremeno slobodno utrljajte ulje u drvo da biste ga nahranili i očuvali njegovu elastičnost i lepotu.

To se može uraditi koristeći bilo koje mineralno ulje koje je pogodno i za ljudsku ishranu. Posle nekog vremena operite ih na standardni način.

Najvažnije je da, posle svakog pranja, varjače ne samo obrišete kuhinjskom krpom već i ostavite da se dobro osuše na vazduhu – bilo okačene na kuhinjski čiviluk bilo vertikalno postavljene u držač za pribor.

Tako isključujete mogućnost da se na vlažnoj površini drveta razviju štetni mikrobi.