STIGLO JE HLADNO VREME: Evo šta treba da uradite sa vašim omiljenim kaktusima

kaktusi
pixabay

Bodljikavim lepotanima polako treba odabrati mesto za hladne mesece. Nekim vrstama prija u kuhinji, drugi "zimski san" provode u hodniku...

 

Kaktusi su završili sa cvetanjem za ovu godinu, ali da bi i narednog leta ponovo imali savršen izgled, potrebno je da im na jesen pružite pravilnu negu.

Mnogi smatraju da su ovi bodljikavi lepotani izuzetno otporni i da uspevaju svima i svuda. Međutim, porodica kaktusa broji nekoliko hiljada vrsta i svaka grupa zahteva drugačiji tretman tokom zime. Zajedničko pravilo za sve kaktuse je da se presađuju isključivo u proleće i u jesen.

Dakle, kaktuse ne treba sve zajedno u oktobru unositi u hodnik, već prethodno utvrditi kojoj grupi pripadaju pa im odrediti mesto na prozorskoj dasci, zastakljenom balkonu, u podrumu ili ih ipak ostaviti na balkonu ili u vrtu.

Veće temperature od 15 stepeni celzijusovih zahtevaju kaktusi koji su poreklom iz tropskih oblasti. Najpopularniji takvi kaktusi su loptasti poput diskokaktusa, melokaktusa ili duguljasta arojadoa, koji se mogu videti na većini terasa i prozora, a odlična su osnova za kalemljenje. Ukoliko provedu zimu na nižoj temperaturi – prehladiće se. Dakle, treba ih čuvati na prozorskoj dasci ili u sobi, ali dalje od grejnog tela. Ove kaktuse treba leti orošavati kada su tople noći, a zimi ih treba pažljivo čuvati.

 

Temperatura od 10 do 15 stepeni prija epifitnim kaktusima iz vlažnih prašuma Južne i Srednje Amerike, koji tokom cele godine traže toplotu i vlažnost, ali i zemlju bogatu humusom (za razliku od svih ostalih). Takva je hotiora (božićni kaktus) koji cveta u januaru – suprotno od svih ostalih kaktusa.

Niže temperatura od 5 do 10 stepeni voli većina kaktusa poreklom iz Južne Amerike i u ovu grupu spada većina kaktusa koja se kod nas prodaje. Zimu ovi kaktusi provode bez kapi vode, a leti traže mnogo sunca i povremeno zalivanje. Ovi kaktusi treba da najhladnije mesece provedu na zastakljenom balkonu, jer im ne smeta kada kratkotrajno temperatura padne do nule.

PRAVILA

* kaktusima najviše smeta vlaga
* u zatvoren prostor se unose kada počne opasnost od noćnih mrazeva
* većina kaktusa se zimi ne zaliva
* ukoliko kaktus zimi raste ima pogrešnu negu
* kaktusi se đubre samo u vreme cvetanja
* zimu ne smeju da provedu na betonu, već na stiroporu ili dasci

 

Zimotropni kaktusi se nikada ne unose u zatvoren prostor. Poreklom su iz SAD i Kanade, a podnose temperaturu do -25 stepeni Celzijusovih! U ovu grupu kaktusa spadaju vrste koje rastu na većim nadmorskim visinama gde su često zavejani snegom. Međutim, sneg ih obično pokrije na početku zime i oni ušuškani čekaju proleće. Sneg ove biljke štiti, ali ih ne zaliva. Tako ih, dakle, treba gajiti i u vrtu. Ove kaktuse treba pokriti akrilnom kesom, kako bi se zaštitili od vlage i ne treba ih zalivati.

Takvi kaktusi su šlerokaktus i pediokaktus, koji imaju bodlje poput dlačica, kose ili grančica. Spadaju među skuplje, pa ih ne treba izlagati riziku, već ih pažljivo negovati i omogućiti im bezbedno zimsko mirovanje kako bi u leto procvetali.