STIL ŽIVOTA #17: Ovo su SVE PESME koje su predstavljale Jugoslaviju na Evroviziji

Sve je počelo još pedesetih sa svega pet država. A onda je raslo do ovog broja koji imamo danas. Jedina zemlja u Evropi koja nikada nije imala predstavnika na ovom takmičenju je – Vatikan! Mi smo se pridružili već posle nekoliko godina kao jedina zemlja van zapadne Evrope, a to smo još dugo vremena i ostali na Evroviziji.

 

Pesme koje su nas predstavljale nikad se nisu uklapale u Evrovizijski šablon. Ili su bile zastarele u odnosu na evropske trendove (šezdesete i sedamdesete) ili su bile u svom balkanskom pop stilu (osamdesete) ili su potavljale nove standarde kao ”Lane moje” ili ”Molitva”.

Doduše, zastarelost se može videti i prethodnih godina ponovo kada naš predstavnik izađe. Koliko su se menjali stilovi naših predstavnika, toliko se menjao i stil života. Ne samo Evropljana nego i ovog takmičenja. Od vrhunskih šlagera do gej himni put je bio dug, a što se naše bivše države tiče, ovako je izgledao.

Prvo pojavljivanje naše zemlje bilo je 1961. godine kada je učestvovala Ljiljana Petrović. Njenu pesmu ”Neke davne zvezde” napisao je Mika Antić, pesnik koga danas sasvim sigurno devojke najviše citiraju na društvenim mrežama. Uspeh je izostao. Ljiljana je bila osma. U današnje vreme, da, to bi bio uspeh, ali tada je na takmičenju bilo svega 16 država. Pobedio je Luksemburg, a Ljiljana je morala da se zadovolji pohvalama koje je dobila po povratku od tadašnjeg režima ”za dostojanstveno predstavljanje zemlje”. Danas je ova novosađanka čest gost TV Vojvodina iako nikada nije napravila veliku karijeru niti mogla da se meri sa drugim tada popularnim pevačima u SFRJ.

 

Sledeće godine, predstavnik Jugoslavije bila je Lola Novaković sa pesmom ”Ne pali svetla u sumrak”. Prvi evrovizijski uspeh je stigao i Lola je osvojila 4. mesto. Pobednik je bila Francuska. Lola je, za razliku od Ljiljane, nakon Evrovizije napravila veliku karijeru i postala je, sasvim sigurno, prva diva jugoslovenske muzike. Danas je možete čuti isključivo na fensi gradskim mestima, a na njene nastupe često dolaze i tinejdžerke što pokazuje da je njen rad zaista vanvremenski.

Naredne, 1963. godine, Jugu je predstavljao Vice Vukov, prvi predstavnik naše zemlje koji nije bio iz Srbije. Sa svega dva poena zauzeo je 12. mesto, ali ga je u Jugoslaviji i dalje čekala velika karijera. Činjenica je da je pesma ”Brodovi”, i po oceni kritičara, i po oceni publike, ostala ne samo jedna od najgore plasiranih domaćih pesama na Evroviziji nego i jedna od najslabijih pesama ovog pevača.

Sabahudin Kurt bio je naš predstavnik 1964-e. U to vreme je u Jugi bio najpoznatiji kao pevač sevdalinki što je bio presedan prilikom slanja predstavnika u Evropu – nije se birao ”šlager pevač”. Nakon 0 poena na Evroviziji i najgoreg plasmana naše zemlje ikada (nijednom nakon ovoga nismo završili sa 0 poena), Sabahudin je ipak nastavio da koketira sa stilovima. Nije napravio veću karijeru, mada je ostao cenjen kao sjajan vokal. Pesma ”Život je sklopio krug” je inače jedina pesma naših predstavnika koja se nakon takmičenja nije pustila na državnom radiju.

 

Naredne godine, ponovo je nastupio Vice Vukov. Prošao je gotovo isto kao dve godine ranije. Pesma ”Čežnja” je bila 12-a, a mnogi smatraju da je od tada njegova karijera u Jugoslaviji krenula silaznom putanjom. Pravi fijasko Vice je imao kada su ga vlasti optužile da je hrvatski nacionalista 1972-e. Od tada, pa sve do odvajanja Hrvatske nije imao većih nastupa. Goran Bregović je želeo da on snimi pesmu ”Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, ali vlasti to nisu dozvoljavale. Preminuo je 2008-e godine.   

Berta Ambrož je prva slovenačka predstavnica. Nastupila je 1966. godine sa pesmom ”Brez besed” i završila je kao sedma. Gotovo da nikada nije imala karijeru u Jugoslaviji. Ni pre ni nakon takmičenja.

Sledeće godine, na takmičenju se pojavio Lado Leskovar. U to vreme je bio jedan od najpoznatijih glumaca iz Slovenije, i prema kritici – jedan od boljih. Njegova karijera u SFRJ bila je uspešna šta god da je radio. Ostaće upamćen kao prvi izvođač vanvremenskog hita ”Potraži me u predgrađu”. Osamdesetih je bio novinar u slovenačkim medijima, a nakon osamostaljivanja i urednik. Nakon dvehiljadite, bavio se i politikom, mada nije uspeo da uđe u Parlament. UNICEF-ov je ambasador dobre volje.

Pesma ”Jedan dan” je bila prva duetska pesma koja je predstavljala Jugoslaviju. Te 1968. našu državu su predstavljali Luciano Capurso i Hamo Hajdarhodžić koji su kasnije napravili uspešnu karijeru u grupi ”Dubrovački trubaduri”. Sa Evrovizije su se vratili kao sedmoplasirani.

 

Naredne, 1969. smo završili kao baksuzni 13-i. Predstavljali su nas ”Ivan i 3M” sa pesmom ”Pozdrav svijetu”. Ovo su sasvim sigurno naši predstavnici koji su ostali najmanje poznati širokoj domaćoj, ali i evrovizijskoj javnosti.

Jubilarni, deseti put, Jugoslavija se pojavila na sceni predvođena Evom Sršen. ”Pridi, dala ti bom cvet” je bila njena pesma, a uspeh je ponovo izostao. Nakon Evrovizije se povukla iz muzičkih voda i nastavila je da peva po svega nekoliko puta godišnje na ekskluzivnim zabavama što radi i danas.

Kićo Slabinac je bio naš predstavnik 1971. godine. Na sceni Evrovizije pojavio se kao velika zvezda i otpevao ”Tvoj dječak je tužan”. Nakon ovog takmičenja, postao je jedna od najvećih zvezda u Jugoslaviji. Često je pobeđivao na festivalima zabavne muzike iako je u svoje pesme ubacivao zvuke tambure. Mnogi smatraju da je upravo Kićo prvi kombinova pop i folk muziku. Njegov najveći hit do danas je ostala pesma ”Zbog jedne divne crne žene”.

 

U tom trenutku najpopularnija hrvatska pevačica Tereza Kesovija predstavljala nas je na Evroviziji 1972-e godine. Pesma ”Muzika i ti” završila je kao deveta na takmičenju što je vlasti i građane zemlje u najmanju ruku – oduševilo. Kasnije je postala poznata kao hrvatski nacionalista koja je pevala po Nemačkoj i Italiji kako bi sakupila novac za hrvatske paravojne snage. Iako se često u domaćim medijima hvalila kako je pevala u Olimpiji, to joj je uspelo samo zato što je salu prethodno iznajmljivala. Danas je poznatija po ovom delovanju nego po svojoj muzici iako je svojevremeno imala impozantnu karijeru.

Tada mladi i neafirmisani pevač Zdravko Čolić nas je predstavljao 1973. godine. Njegova pesma ”Gori vatra” je katastrofalno prošla na Evroviziji, ali je kod nas i dan danas veliki hit. Čola upravo njom najčešće počinje svoje koncerte. Zdravko je, suvišno je govoriti, nakon Evrovizije postao najveća i najcenjenija zvezda Jugoslavije, što je i dan danas.

 

Fenomenalna pesma ”Moja generacija” koju je izvela Korni grupa prošla je bolje od Čole i osvojila je 12. mesto. I dan danas važi za jednu od najkvalitetnijih stvari koju je uradio Kornelije Kovač i jednu od najkvalitetnijih pesama generalno na Evroviziji.

Kao i svi predstavnici iz Slovenije, ni grupa Pepel In Kri, koja nas je predstavljala 1975. godine, nije imala veliku karijeru po povratku sa Evrovizije. Pesma ”Dan ljubezni” završila je na takmičenju kao 13-a.

Iako u tom trenutku jedan od najtiražnijih bendova u zemlji, ”Ambasadori” na Evroviziji 1976. nisu ostvarili veći uspeh. ”Ne mogu skriti svoju bol” je bila 17. mada to nije uzdrmalo karijeru ovog benda po povratku u zemlju. Ipak, vođeni lošim učincima u prethodnim godinama, ljudi iz vrha države su odlučili da se napravi pauza. Jugoslavija je trebalo da se vrati na scenu 1979-e, ali se od toga odustajalo zbog lošeg stanja predsednika Tita.

Ponovo smo na sceni od 1981. godine. Potpuno drugačiji stil, potpuno drugačiji pristup Evroviziji i sasvim nova imena, pokazala su da se i sam stil života u državi menjao nakon odlaska vođe. Vajtina pesma ”Lajla” ga je u SFRJ vinula u najveće zvezde, a na Evroviziji je završio kao 15. takmičar.

 

Pravi pop hit grupe Aska, pesma ”Halo, halo” predstavljala nas je naredne godine i prošla je gotovo isto kao Vajta. Viktorija i sestre Barudžija su kasnije napravile velike karijere, mada su danas neaktivne izuzev Viktorije koja povremeno ima manje natupe. Suzana Perović, koja je kasnije došla u ovu grupu, jedno vreme je bila popularna folk pevačica, dok danas vodi ”Preljubnike” sa Karamelom.

Sledeće godine usledio je najveći uspeh Jugoslavije do tada. Daniel Popović sa pesmom ”Julie” je završio kao četvrti, a pesma je i dan danas u svim republikama bivše SFRJ, naročito u Crnoj Gori, jedan od najtraženijih letnjih hitova. Daniel, nažalost, nije uspeo da napravi karijeru nakon ovog uspeha. Jedina pesma koje možemo da se još setimo na prvu loptu je ”Jugoslovenka” Lepe Brene u kojoj je pevao pored Alena Islamovića i Vlade Kalembera.  Poslednje pojavljivanje u javnosti imao je u emisiji ”Fantastic show”, prošle godine na TV Prva.

Naredne godine smo završili kao 18. Po drugi put nas je predstavljala Izolda Barudžija, ali ovoga puta ne sa Askama, već sa Vladom Kalemberom. Pesma ”Ciao, amore” je u Jugoslaviji postala veliki hit, a Kalember je kasnije sa svojom grupom ”Srebrna krila” postao jedan od najvećih pop idola države. Inače, ovih godina nacionalna takmičenja su davala velike hitove kao što su ”Princeza” Dade Topića i Slađane Milošević ili ”Miki, Mićo” i ”Sitnije, cile, sitnije” od Lepe Brene.

Naredne godine smo pauzirali zbog obeležavanja petogodišnjice odlaska velikog vođe, ali smo se 1986. vratili sa sjajnim vokalom. Tada nepoznata Doris Dragović je pevala ”Željo moja” i završila je kao 11-a. Ipak, kasnije je pevačica uspela da u Jugoslaviji napravi dobru karijeru. Nažalost, mešanjem u politiku, izgubila je fanove iz Srbije, a kasnije i iz Hrvatske, tako da ostaje zabeleženo da je Doris pevačica koja je prodala najmanje karata za svoj koncert u Areni, svega 1200. Kasnije se još jednom pojavila na evrovizijskoj sceni, predstvljajući Hrvatsku sa pesmom ”Marija Magdalena”.

 

Sledeće godine – još jedan veliki uspeh! Novi fosili završavaju četvrti i otvaraju poglavlje veoma uspešnih jugoslovenskih godina na Evroviziji. Sa pesmom ”Ja sam za ples” osvajaju celu Evropu, a u Jugoslaviji prave blistavu karijeru. Nemešanjem u politiku i lošom kalkulacijom za vreme sukoba, gube se sa javne scene, ali po povratku nakon 2000-e, uspevaju da ponovo zainteresuju publiku. Definitivno su se oprostili od muzike jeseni 2014-e u beogradskom Sava centru.

Još jedan uspeh usledio je naredne godine. Vlado Kalember, ovoga puta sa svojim ”Srebrnim krilima” završio je kao šesti sa pesmom ”Mangup”. Ipak, ova stvar nije imala zapaženiji uspeh na domaćem tržištu.

I evo je – prva domaća pobeda! Do tog trenutka naš najveći uspeh na pesmi Evrovizije. Hrvatska grupa Riva sa pesmom ”Rock me” je oduvala Evropu! Postali su nacionalni heroji, mada samo na kratko. Ubrzo muzika u Jugoslaviji više nikoga nije zanimala, te je tako i karijera ovog benda bila osuđena na propast. Trajali su svega tri godine. Mada je pevačica Emilija Kokić izdala nekoliko albuma, retko ko može da se seti jedne njene pesme bez pomoći interneta.

 

Tajči je bila naša predstavnica na našoj Evroviziji, prvoj održanoj u našoj zemlji. Doduše, u Zagrebu. Nakon sedmog mesta, napravila je neverovatnu karijeru sa samo dva albuma. Rat je šalje u Ameriku i tako se njena karijera i završava. Žalosno. I dalje peva, ali kako kaže, ”za svoju dušu”. Nekada nevaljali zvrk jedno vreme je bio i član crkvenog hora u SAD, a više puta je najavljivala i povratak na muzičku scenu, ali ipak do toga nije došlo. Njena pesma ”Hajde da ludujemo” možda je i dalje najveći evrovizijski hit u svim zemljama bivše države.

Poslednji predstavnik SFRJ na Evroviziji bila je Dragana Šarić alijas Bebi Dol sa kompozicijom “Brazil” 1991. godine. Nacionalni izbor ”Jugovizija 1991” te godine održavao se u Sarajevu i to 9. marta koji će ostati upamćen kao datum prvih velikih opozicionih demonstracija protiv vladavine Slobodana Miloševića. Negativne okolnosti pratile su i učešće Bebi Dol na Pesmi Evrovizije u Rimu. Nekoliko dana pre održavanja festivala na prostorima bivše Jugoslavije počeli su prvi oružani sukobi u Hrvatskoj. Bebi Dol je voljom žreba nastupala kao prva. Jedino je žiri Malte kompoziciji „Brazil“ dodelio jedan bod što je bilo dovoljno za pretposlednje mesto. Upravo su ovako loš plasman pesme Brazil engleski kritičari iskoristili za dokazivannje tvrdnje da je Evrovizija prevaziđena forma zatvorena za savremene trendove u pop muzici. A Bebi je u svom nastupu bila i više nego savršena. Njenu pesmu sa Evrovizije klinci i danas slušaju na svojim 18. rođendanima.

Ekstra Nena 1992. godine je poslednji izvođač koja je na Pesmi Evrovizije branila boje zemlje koja se zvala Jugoslavija. Na nacionalnom izboru učestvovali su predstavnici danas tri nezavisne države – Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Sa 44 bodova, Snežana Berić alijas Ekstra Nena zauzela je 13. mesto. Nekadašnja folk zvezda kojoj je pseudonim ostao upravo iz perioda bavljenja folk muzikom, danas se bavi isključivo pop muzikom i to sa lošim uspehom. Učestvovala je i na prvom srpsko – crnogorskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije – Evropesma/Evropjesma 2004. Godine, takođe bez uspeha. Radi na Univerzitetu Megatre… Džon Nezbit.

 

Naša saga se nastavlja tek 2004-e godine sa pesmom ”Lane moje” i velikim uspehom. Kasnije nastupaju i No name, Marija Šerifović (i dalje rekorder po broju osvojenih poena u finalu) koja je po prvi put izašla kao predstavnica samostalne Srbije i pobedila, Jelena Tomašević, Marko Kon, Milan Stanković, Nina, Moje 3 i ove godine – Bojana Stamenov.