STILIZUJTE VAŠU BAŠTU: U par poteza napravite moderne saksije od starih BETONSKIH BLOKOVA (FOTO)

cigle
[email protected] jnoelmgdffy

Blok kocke mogu da se oplemene biljkama i tako ulepšaju i dvorišta i balkone.

Објава коју дели Potted (@pottedstore) дана

Beton mnogi vide kao neprijatelja cvetnog vrta, ali ne mora tako da bude ukoliko se ovaj materijal iskoristi na praktičan i kreativan način.

Betonski blokovi koji se koriste u građevinarstvu mogu da imaju primenu i u baštovanstvu. Naime, betonske kocke se lako slažu, poput lego kockica, pa mogu da lepo popune prazan ćošak.

Ukoliko se stavljaju jedna preko druge tako da uvek jedna polovina ostane otvorena u rupu može da se sipa humus i posade jednogodišnje cvetnice.

Betonske kocke su dobre i za oivičavanje leja kako se invazivne biljke ne bi širile po stazi, ali i da bi se cvetnice spasle od gaženja. Ovo je naročito dobro za leje pored kojih prolaze automobili. I u ovakve betonske kocke mogu se posaditi biljke sa plićim korenom.

Na kraju, betonski blokovi se često koriste kao ograda koja se najbrže postavlja, ali može i da se ukloni. Takođe, betonske kocke mogu da sačuvaju zemlju koja je usečena u brdo da ne klizi.

Blokove ne treba postavljati ravno, jer ukoliko se stavljaju po sistemu cik-cak zid može da se oplemeni biljkama. U ovakav zid pored niskih, jednogodišnjih cvetnica mogu da se sade i puzavice koje će lepo padati i pokriti beton.