Proleće je, sve miriše i budi se! Unesite u svoj dom sreću i harmoniju i osvežite svaki prostor prelepim buketom božura!

 

Božur je rod višegodišnjih biljaka iz istoimene familije. To je zeljasta ili poludrvenasta biljka sa podzeminim krtolasto zadebljalim stablom, sa dvojno, trojno ili višestruko deljenim, naizmenično raspoređenim listovima.

Cvet je krupan, pojedinačan, polusimetričan, crveno-roze boje. Cveta na proleće od marta do maja.

Razne vrste božura rastu divlje i gaje se kao naše omiljeno narodno cveće. Poreklo simbolike ovog cveta dolazi sa Istoka gde, zbog svog gordog držanja i crvene boje, božuri simbolizuju čast i bogatstvo.

Ime božura potiče od kineske reči “sho yu”, što znači “najlepši”. U Japanu, božur je simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

 

Prema feng šuiju božur se koristi kao melem za ljubavne probleme i simbol je ženske lepote. U viktorijansko doba smatralo se da se nestašne nimfe kriju u veličanstvenim laticama ovog cveta.

I naš narod ima verovanja vezana za ovaj divan cvet koji se zove i “duhovska ruža”. Božur simboliše lepotu i romantiku, srećan brak i dobru sreću, pa se buketi od ovog cveća često mogu naći u domovima mladih bračnih parova.

Može da ukrasi i ulepša svaku prostoriju osim spavaće gde se jedino ne preporučuje jer može da prizove avanture i tako razori brak.