STIŽE DUGO TOPLO LETO! Primenite ova četiri saveta i RASHLADITE SE POTPUNO PRIRODNO i bez klime

Sreća
Pixabay.com

Vreli danu već su stigli u Srbiju. Ako ste se ovih nedelja već oznojili iako leto još kalendarski nije počelo evo načina da pomognete sami sebi i rashladite se prirodnim putem!

 

Sami sebi možemo da olakšmo život za vreme vrelih dana, ukoliko povedemo računa šta jedemo, pijemo, kako se oblačimo i u koje vreme izlazimo iz kuće.
 
Evo nekoliko korisnih saveta o tome kako preživeti vreo talas:

Kvašenje zgloba

Kvašenje ručnog zgloba hladnom vodom može da pomogne. To će rashladiti telo, a da bi se postigao veći i duži efekat, pomoći će mokra krpa ohlađena u ledu. Pokazalo se da ovakvo hlađenje smanjuje temperaturu tela za tri stepena.

Hrana koja hladi

U vreme vrućina treba piti  i jesti namirnice koje mogu da rashlade. Inače, treba piti vodu bez obzira da li se oseća žeđ ili ne, da bi sprečili dehidrataciju. Definitivno treba izbegavati kofein i alkohol koji i podstiču dehidrataciju i piti pića sa elektrolitima.

Čak i led može da pomogne da se zadrži hladnoća u telu, ali najbolje je to činiti  sa vodom. Pri tom, voda ne sme da bude ledena, jer telo koristi više energije ako je tečnost hladna da bi je približila unutrašnjoj temperaturi tela.

Ukoliko osetite glad u vrelim danima jedite lubenice i trešnje. Hladno voće ili mlečni proizvodi sa manje masnoće su takođe dobar izbor.

Lagane krpice

Treba se oblačiti komotno, lagano i po mogućstvu nositi svetle boje. Osim toga, pamučna odeća manje greje za razliku od sintetike.

Razmišljajte!

Ako je napolju nepodnošljiva  vrućina, ostanite kod kuće. Naravno, ovo važi za dane kada se mogu izbeći aktivnost na suncu i asfaltu.

Posebnu pažnju treba obratiti na starije osobe, bebe i hronične bolesnike, jer su osetljiviji na visoku temperaturu. Kućnim ljubimcima takođe potrebna zaštita od dehidratacije i vreline.