STIŽE JESEN, A SA NJOM I SERIJE: Gledajte ih zajedno sa partnerom i ojačajte vezu

Roditelji
Printscreen/Youtube

Parovi koji zajedno gledaju serije i filmove iskusiće dublju vezu zahvaljujući zajedničkom uplovljavanju u izmaštani svet. Efekat je naročito prisutan kod parova kojima manjka zajednička socijalna mreža

 

Stiže jesen, pa će mnogi poželeti da tmurne dane prekrate u krevetu gledajući omiljene serije i filmove sa voljenom osobom. Samo napred, zaključak je studije objavljene u “Magazinu društvenih i ličnih veza”. Parovi koji zajedno gledaju serije i filmove iskusiće dublju vezu zahvaljujući zajedničkom uplovljavanju u izmaštani svet.

 
Efekat je naročito prisutan kod parova kojima manjka zajednička socijalna mreža, odnosno kod onih koji nemaju zajedničke prijatelje. Kako kažu naučnici, ljudima su potrebna zajednička socijalna iskustva, a “upoznavanje” junaka na malom ekranu kompenzacija je za ono u stvarnom životu.

Istraživanje je sprovedeno na 259 studenata u vezama. Oni koji su imali više zajedničkih prijatelja bili su bliži i zadovoljniji vezom, kao i oni koji su zajedno gledali filmove i serije. U drugoj studiji, sprovedenoj na 128 studenata u vezi, pokazalo se da su ispitanici bez zajedničkih prijatelja skloniji da gledaju filmove i serije što naučnici objašnjavaju intuitivnim osećanjem da će im to koristiti.