STIŽU HLADNI DANI: Pripremite dom za zimu, SMANJITE RAČUNE ZA GREJANJE, a neka vam u stanu uvek bude toplo

O čemu razmišljate kada se leto privodi kraju, a do zime ostaje još malo? Ono što je kod svih prvo na spisku jeste grejanje, kako zimu proći uz topao i prijatan dom u kojem se niske temperature neće ni osetiti.

Radijator
Pixabay.com

Naravno, tu su i brojne pripreme, među kojima je najomiljenija spremanje zimnice, ajvara i svih ostalih đakonija, ali je grejanje i njegovo obezbeđivanje svakome najveći prioritet. Dok neki pripremaju ogrev u vidu drva, uglja, peleta, drugi se bave čišćenjem šporeta i kotlova, dimnjaka na kućama i zgradama, imaju i oni koji ne brinu toliko i na taj način o grejanju, budući da su povezani na sistem centralnog grejanja, recimo, ili znaju da je sve što je potrebno prvog hladnog dana uraditi uključiti TA peć.

Međutim, svima je jedna zajednička briga, a to je koliko će energije potrošiti tokom zime i da li će se dom dovoljno ugrejati i tako održavati temperaturu iz dana u dan u toku zime, a za to je jedino odgovorna izolacija koju posedujete u svom domu.

Kada je reč o izolaciji, postoje brojne stvari o kojima se razmišlja i koje se tu podrazumevaju. Najpre, tu je spoljašnja i unutrašnja izolacija zidova, koja u ogromnoj meri utiče na to da li se u domu može konstantno održavati željena temperatura bez većih problema. Ali i onda kada je ta izolacija dobra, dolazi problem stolarije, koji je kod nas i dalje jako izražen i čest kod mnogih.

Stare kuće, veoma stare zgrade, još uvek imaju stolariju, uglavnom drvenu, koja tu postoji od samog trenutka gradnje, a iako je nekada bila kvalitetna, drvena stolarija bez obzira na to koliko ste o njoj brinuli i koliko ste ulagali u njeno održavanje, neminovno propada, raspada se, a samim tim i njena izolaciona moć slabi i skoro sasvim nestaje.

Zbog toga je često da se pored zatvorenog drvenog prozora oseća jak vetar kako duva, kao i kod samih vrata, što je možda i još češći problem. Ali, rešenje postoji, jako jednostavno, lako i brzo izvodivo, a opet ne traaži ogromna ulaganja, kako se to uglavnom misli, a to je PVC stolarija.

Ugradnja PVC stolarije

Krenimo od samog početka. Kada uvidite da gubite mnogo u toku godine zbog stare izolacije, jer je nemoguće leti normalno ohladiti prostorije, a tek nezamislivo normalno ugrejati ih u toku zime, onda je definitivno vreme da se stolarija menja.

Pored toga, u je uglavnom i teško održavanje nakon mnogo godina, ružan izgled i pored brojnih ulaganja, a rešenje se nalazi u PVC stolariji koju je lako održavati, čistiti, a najpre, vrlo lako ugraditi. Sve što je potrebno jeste da pronađete profile PVC vrata i prozora koje želite, uz uvek stručnu pomoć koja se dobija od dobavljača i lica koja vrše prodaju i ugradnju. Nakon toga, na red dolazi uzimanje mera.

Ukoliko se radi o standardnim otvorima, takva PVC stolarija je uglavnom odmah dostupna, pa je i sama ugradnja moguća u vrlo kratkom vremenskom roku. Ukoliko je potrebno da se radi po merama, onda se za svega nekoliko dana stolarija isporučuje i u jednom danu postavlja u svoje okvire. Zbog svega toga, PVC stolarija je odličan izbor, jer se u najkraćem mogućem roku njeno pronalaženje i postavljanje završava, te ne zahteva neke duge radove.

PVC vrata

Jedan od najvećih problema kada je izolacija u pitanju jesu drvena vrata, koja se nekako iz navike postavljaju još uvek na stanovima i kućama, odnosno, na njihovim ulazima.

Drvena vrata jako brzo propadaju, nešto duži je vek trajanja kada redovno brinete o njima, njihovom farbanju i lakiranju, ali drvo podleže svim faktorima, te tako se pojavljuju rupe i šupljine, koje na tako velikom prostoru utiču na to da toplotna energije bespovratno utiče na ogromne troškove koji zimi nastaju usled grejanja, ali i leti usled korišćenja klima uređaja.

Samo promenom njihovom, zamenom za PVC vrata postići ćete osetnu razliku u potrošnji goriva koje trošite za grejanje, te u potrošnji električne energije, ukoliko nju koristite. Osim toga, PVC vrata će vam pomoći u tome da ne čujete glasove sa ulaza, ukoliko živite u zgradi, jer je PVC stolarija odlična i kao zvučna izolacija, što je u stvari još jedna od velikih prednosti zbog koje je vrlo popularna već decenijama.

Naravno, tu je i vrlo moderan i jednostavan izgled koji PVC vrata daju, pa su i detalj koji utiče na to da vaš enterijer, odnosno eksterijer, izgledaju daleko bolje nego pre.

PVC prozori

Potpuna promena i sasvim druga priča nastaju kada uz PVC vrata postavite i PVC prozore, te tako se odlučite zapravo u potpunosti za ovu stolariju. Skoro upola se mesečni troškovi mogu smanjiti kada je u pitanju toplotna energija i njeno trošenje, ukoliko je stolarija kvalitetna, pa ulaganje u nju već samom tom računicom govori o dugoročnoj uštedi koja se ostvaruje kada se PVC stolarija ugradi.

Kako je kod vrata, tako je i kod prozora, uz drvenu stolariju odlazi jako puno energije, uglavnom postoji jedno staklo što čini da od sunčevih zraka stvari unutar prostorija blede, kao i sami podovi, dok sve to ne postoji kada su PVC prozori tu.

Samo onda kada su otvoreni, PVC prozori propuštaju toplotnu energiju, što znači da vi sami odlučujete i kontolišete kada će to biti, a ne sama stolarija koja nema više snagu i kvalitet da vas zaštiti. Kako smo već rekli, PVC stolarija je odlična i kao zvučna izolacija, pa uz PVC prozore nećete čuti buku spolja, što povećava osećaj privatnosti u domu, koncentraciju na bilo koji posao, kao i mirniji i lepši san.

Naravno, uz PVC prozore vi sami birate i dodatke, ukoliko su potrebni, a to su komarnici i roletne. Dok komarnici štite od insekata u toku cele godine, kao i ulaska prašine, roletne će dodatno uticati na poboljšanje toplotne, kao i zvučne izolacije, ali i na to da imate lepši i veći osećaj privatnosti, kao i same sigurnosti u okviru svog doma.

PVC stolarija se jako lako održava, a pored toga, materijal je jako otporan na sve spoljašnje, ali i unutrašnje faktore, te nije podložna promena. Za rezultat dobijate stolariju koja i nakon mnogo godina postojanja i dalje izgleda isto, nepromenjeno, sa isto odličnim funkcijama, što govori o tome da je njen vek trajanja jako dug, a ovakva investicija nepotrebna decenijama da se ponovi.