Što pre, to bolje! Uklonite masne fleke sa odeće pomoću jednostavnog trika

Postoje neke mrlje na odeći za koje mislite da ih je nemoguće ukloniti i da je odeća zauvek uništena, a nijedna nije gora od masne mrlje. U jednom trenutku uživate u ukusnom parčetu pice, a u sledećem vidite ogromnu mrlju od sosa, pitajući se hoćete li ikada više moći da obučete ovaj komad odeće.

sredstvo za čišćenje fleka
Printscreen

Ali ne očajavajte, jer postoji mnogo jednostavnih metoda za uklanjanje mrlja od masnoće i ulja s odeće. Osim toga, većinu njih možete da uklonite pomoću predmeta koje već imate u svom domu, prenosi The Spruce.

Kod čišćenja masnih mrlja vredi pravilo: što pre, to bolje. Ako možete odmah da počnete da tretirate mrlju, iskoristite priliku. Masne mrlje se pogoršavaju dok stoje i suše se. Što se mast duže nalazi na odeći, to će biti teže ukloniti mrlju s tkanine.

Ako ste napolju kada mrlja nastane, oduprite se porivu da bacite odeću u korpu za veš kada dođete kući i ostavite mrlju da stoji preko noći. Prethodno tretirajte mrlju što je pre moguće gelom za mrlje i krenite na pranje ujutro.

Pre nego što uradite bilo šta drugo, uzmite papirnati ubrus, presavijte ga na pola i nežno trljajte mrlju. To će vam pomoći da uklonite višak ulja ili masnoće koji bi mogli da prodru u odeću. Započinjanje s ovim korakom učiniće ceo postupak uklanjanja mrlja od ulja puno lakšim.

Pospite mrlju s malo sode bikarbone i ostavite da odstoji nekoliko sati. Soda bikarbona upija ulje, podižući svu masnoću koju niste mogli da pokupite papirnatim ubrusom iz tkanine. Nakon što prođe nekoliko sati, ako imate mali usisivač s nastavkom za crevo, usisajte višak sode bikarbone. Ako nemate usisivač pri ruci, pažljivo očetkajte sodu bikarbonu.

Zatim dodajte kap blagog sredstva za pranje posuđa direktno na mrlju. Deterdžent za pranje posuđa ovde je bolji od deterdženta za pranje veša. Zatim uzmite staru četkicu za zube ili meki sunđer i nežno izribajte mrlju tako da postane sapunica. Na kraju isperite sapun ili stavite u mašinu.