STOLARIJA KAO NOVA: Šta osvežava DRVO, a šta je idealno za PVC? (RECEPT)

Mrlje od prstiju i prašine jednostavno ne mogu izostati sa ramova prozora i vrata, jer ih otvarate barem jednom dnevno.

Pixabay.com

Kada pomislite da je krajnje vreme da prefarbate stolariju ili zamenite drvene prozore aluminijumskim ili onim od PVC-a, jer postojeći, jednostavno, ne mogu da se operu, sačekajte još malo. Dajte šansu sredstvima za čišćenje posle kojih će, prema rečima onih koji su ih isprobali, vaša sobna vrata i prozorski okviri izgledati kao novi.

Ako se u prostoriji puši, duvanski dim dodaje, kao “glazuru”, žutu nijansu svemu u stanu. Oni koji imaju drvenu stolariju najčešće strahuju da će sredstvom za čišćenje skinuti i farbu.

Međutim, to ne mora da bude slučaj, pogotovo ako koristite sredstvo za pranje koje ćete napraviti od prirodnih sastojaka, uz dodatak samo nekoliko kapi blagog deterdženta za sudove.

Pomešajte pet litara alkoholnog sirćeta, dve šake cveta lavande (ili dve kašike eteričnog ulja), pola kašičice sode bikarbone, pet kapi blagog deterdženta za sudove i sitno iseckanu koru od pet limunova. Ostavite da odstoji pet dana pa, po potrebi, deo tečnosti procedite u flašicu sa raspršivačem i nanesite je na površinu koju želite da operete.

Perite mekim delom sunđera, a ako su fleke upornije blago ih protrljajte abrazivnom stranom.

Isperite mekom krpom, koju ste prethodno umočili u mlaku vodu i dobro iscedili, pa posušite. Videćete, vaši prozori i vrata će lako i brzo sinuti u svojoj osnovnoj boji, čiji ste izgled gotovo zaboravili, a najveći efekat primetićete na beloj drvenariji – izgledaće kao da je sveže ofarbana.

Pre svakog čišćenja prvo dobro obrišite prašinu sa stolarije, jer, koliko god bila neprimetna, ona je tu spremna da čestice, prilikom pranja, još više utisne u površine i onda deluju “musavo”.

Još lakša za održavanje je aluminijumska i PVC stolarija. Jedino treba biti obazriv prilikom izbora sredstava za čišćenje, odnosno nikako ne biste smeli da koristite ona koja sadrže aceton ili nitro razređivač.

Svi ostali deterdženti, čak i kremasta sredstva za čišćenje, dolaze u obzir i lako će oprati vašu stolariju. Samo ih rastvorite u mlakoj vodi, u odnosu 1:3, pa sunđerom ili mikrofiber krpom istrljajte okvire prozora ili vrata, kao i kvake/ručke za otvaranje.

Zatim isperite na isti način na koji biste i drvenu stolariju. Osušite ubrusom ili pamučnom krpom.