NAPRAVITE SAMI: Stolica za ljuljanje kao unikatan komad nameštaja

Materijal
Dnevno.rs

Stare stolice za ljuljanje imaju poseban šarm i mogu biti divan ukras u vašem domu, potrebno vam je samo malo truda i volje. Tako možete da dobijete komad nameštaja koje se ne može naći u salonima, a kao jedinstven akcenat, uklopiće se uz svaki stil i izgled.

 

Kako biste se upustili u ovaj “uradi sam” projekat, nabavite nekoliko osnovnih potrepština. Većinu njih možda već i imate u kući.

– šlajferica ili samo šmirgl papir,

– krpica,

– četka,

– valjak sa držačem,

– osnovna boja za drvo, akrilna,

– akrilna boja za drvo u željenoj nijansi u spreju ili u kantici.

 

1. Dobro očistite stolicu od prašine i prljavštine, pa je dobro ošmirglajte. U zavisnosti od izgleda stolice, možete da kombinujete šlajfericu i ručno šmirglanje, a ukoliko vaša stolica ima malo ravnih površina, veći deo ćete morati da odradite ručno. Potrebno vam je samo malo više strpljenja, ali verujte da će se isplatiti.

 

2. Kada ste skinuli boju ili lak, dobro izbrišite stolicu krpicom. Možete malo da je pokvasite kako biste pokupili svu prašinu, ali posle toga ostavite da se dobro osuši.

 

3. Pređite zatim stolicu osnovnom bojom, kombinujući četku i valjak sa sunđerom u zavisnosti od detalja. Ostavite da se dobro osuši.

 

4. Zatim uzmite akrilnu boju u željenoj nijansi i pređite stolicu pa ostavite da se osuši. Možete da radite sa četkom i valjkom ili sa akrilnom bojom u spreju, kako je vama lakše. Ponavljate nekoliko puta dok ne postignete ujednačenu boju. Mi smo odabrali plavu boju koja će biti sjajan akcenat u prostoru. 

 

5. Ukoliko vam se negde nakupi boja u vidu tzv. “suza”, ne dirajte odmah već ostavite da se osuši pa je laganim pokretima uklonite šmirgl papirom.

6. Dodajte stolici nekoliko interesantnih detalja, poput jastučića ili prekrivača i dobićete sjajan ukras u svom domu, kao i idealan kutak za čitanje knjiga i uživanje u hladnim zimskim noćima koje nas čekaju.

 

Primer kako bi to moglo da izgleda.

 

Pogledajte samo koja je razlika pre i posle!