STVORITE DOM O KAKVOM STE MAŠTALI: Ako se spremate za ADAPTACIJU STANA vodite računa o OVIM DETALJIMA

Adaptacija predstavlja proces koji služi za vizuelnu promenu izgleda enterijera. Vlasnici stanova koriste ovaj proces kako bi osvežili izgled svojih stanova, odnosno uskladili stanove sa njihovim željama i potrebama.

Krečenje
Pixabay.com

Kada govorimo o radovima koje je potrebno izvesti, prvenstveno mislimo na sledeću grupu aktivnosti koju bi trebalo da uradite u koliko vam je potrebna kompletna adaptacija stana:

 • postavite ili zamenite keramičke pločice
 • postavite ili zamenite parkete
 • ofarbajte zidove, osvežite svoje prostorije
 • zamenite ili popravite vodovodne instalacije i ventile
 • zamenite ili popravite elektricne instalacije
 • zamenite staro osvetljenje novom modernijom led rasvetom koja ce vam pomoci pri uštedi električne energije
 • izbacite staru stolariju, ugradite novu, kvalitetniju koja ce leti izolovati toplotu od ulaska u vaš dom, a zimi istu zadržavati unutra

Za svaku od navedenih aktivnosti potrebno je da pripremite i isplanirate svoj budzet kako tokom izvodjenja radova ne bi došlo do promene projektovanog izgleda prostorija zbog nedostatka finansijskih sredstava. Prostorije koje su podležne čestim adaptacijama su: kupatilo, kuhinja, spavaća soba i dnevni boravak. Adaptacija stanova može zadati glavobolju u koliko niste dovoljno informisani, neka nastavak ovog teksta bude mali uvod za ono što vas čeka kada počnu planiranje i sami radovi.

Adaptacija kupatila

U mnogim slučajevima kupatilo je najmanja prostorija u stanu. Na prvi pogled bi se reklo da kupatilo ne zahteva veliki napor za renoviranje ili adaptaciju, naravno to nije tačno. Najveći problem je spojiti funkcionalnost i estetiku. Bez obzira na veličinu prostora kojom raspolažete važno je da nadjete dizajnera koji će razmišljati o sledećim stvarima kada bude sastavljao vaš projekat:

 • prostorna praktičnost i efikasnost
 • pogodnost za predvidjenu funkciju
 • maksimalan kvalitet u okviru budzeta
 • i najvažnije od svega, estetika

Adaptacija kuhinje

Moderna kuhinja danas nije samo prostorija čija je namena da služi za pripremu hrane. Prilagodjene savremenom načinu života, pored svoje praktične vrednosti, moderne kuhinje sve više dobijaju i na estetskoj vrednosti. Dizajniranje vaše kuhinje iz snova može biti uzbudljiv projekat renoviranja koji može uključivati rušenje zidova i odabir svega novog, od podova preko pozadinskih pločica do uredjaja. Obično je zabavan ali i složen proces sa mnogo komponenti. Detalji koji mogu dovesti do potencijanlih problema su lako predvidljivi i u očljivi, zato budite obazrivi.

Adaptacija dnevnog boravka

Dnevna soba pretstavlja centralni prstor svakog doma. Pošto većinu slobodnog vremena provodite u ovoj prostoriji, posebnu pažnju treba da posvetite njenom dizajnu. Prilikom projektovanja potrebno je dobro da razmislite o bojama na zidovima, osvetljenju u prostoriji i mestima za nameštaj. Za početak pokušajte da zamislite sebe i svoju porodicu kako boravite u toj prostoriji, kako želite najbolje da je iskoristite? Da li ćete priredjivati proslave ili intimna okupljanja u njoj? Ovo su samo neki od faktora koje treba da uzmete u obzir kada birate nameštaj i dizajn svoje dnevne sobe.

Adaptacija spavaće sobe

Pored dnevne sobe, još jedna prostorija koju treba pažljivo isplanirati i osmisliti prilikom renoviranja je spavaća soba. To je mesto gde se vaši dani završavaju i počinju novi. Pored toga, spavaća soba je najprivatniji deo stana, stoga mora biti prilagodjena vašim individualnim potrebama i željama.