Polunjin će nastupiti na glavnoj bini uz pratnju atraktivnog Almazian simfoni (Symhony) gudačkog orkestra sastavljenog od 25 devojaka, koji predvodi jermenski virtuoz na violini Kačatu Almazian (Khachatur), a izvode klasiku u “crossover” stilu.

Organizatori su najavili da će i ove godine nakon ceremonije tradicionalno uslediti vatromet, posle kojeg na Mejn stejdž (Main Stage) izlaze hip-hop zvezde iz Amerike Migos i švedski bend Fiver rej (Fever Ray).

Exit
Petar Marković

Prema najavama ceremoniju će publika moći da prati i preko Fejsbuk (Facebook) prenosa uživo sa zvanične Egzitove stranice, a organizatori su pozvali sve da “šeruju” taj prenos, kako bi što više ljudi koji nisu imali mogućnost da budu u Novom Sadu, moglo da gleda najavljeni spektakl.

Tema ceremonije otvaranja i moto ovogodišnjeg celokupnog festivala je “Exit Freedom”, a svečanost će početi u 22.45 na glavnoj bini.

Egzit će trajati do 15. jula, a nastupiće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, French Montana, Ziggy Marley i mnogi drugi.

Za posetioce je dostupan kamp na kupalištu “Štrand”, a punkt za preuzimanje narukvica i zamenu vaučera na Trgu slobode radiće sutra do jedan sat iza ponoći, kao i punkt na “Štrandu”, dok će “Lovoturs” zamene raditi do nedelje 15. jula od 18.00 do 00.00 sati.

Kartica za plaćanje (Festival Payment Card) biće i ove godine zvanično i jedino sredstvo plaćanja za piće, hranu i ostale proizvode, a organizatori su poručili da će kapije biti otvorene u 17.00 sati.

Tokom trajanja festivala saobraćaj će u Novom Sadu biti izmenjen u poseban režim, a važiće i privremena zabrana saobraćaja za sva motorna vozila, pre svega u Podgradju Petrovaradinske tvrdjave, od 17.00 časova do 6.00 narednog dana.

Petrovaradin
Wikipedia/Nenad Šeguljev

Posetioci će moći da kreiraju eko mural od limenki

Posetioci ovogodišnjeg Egzit (Exit) festivala, koji počinje sutra u Novom Sadu, imaće priliku da kreiraju jedinstveni umetnički mural od iskorišćenih limenki, u okviru ekološkog projekta španskih umetnika.
Instalacija duga šest metara, pod nazivom “Pixelata”, biće postavljena na “Opens State of Exit Zoni” na Petrovaradinskoj tvrdjavi, a umetničko delo će nastati tako što će svaki zainteresovani posetilac Egzita bojiti i ubacivati limenke u prethodno pripremljenu konstrukciju.Na taj način, posetioci će na kreativan način doprineti reciklaži limenki, a umetnici su poručili da su one pogodne za reciklažu, da ih je moguće u potpunosti reciklirati i upotrebiti ponovo nakon samo 60 dana.

Predstavnik “Recan fondacije” Nemanja Komatović, koja je podržala taj projekat, poručio je da je “Pixelata” najbolji spoj umetnosti i reciklaže, te da će proizvod biti “impozantno umetničko delo u čijem stvaranju mogu svi da učestvuju”.

Posetioci festivala sjajno reaguju i do sada smo zajedno kreirali više murala, koji istovremeno oduševljavaju publiku, ali i šire svest o značaju reciklaže. Želimo još jednom da podsetimo zašto je limenka najpogodnija – lagana je, nesalomiva i može se bezbroj puta reciklirati – rekao je Komatović.

“Pixelata” je bila deo programa i ostalih Egzitovih festivala, koji su od početka godine održani u Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Hrvatskoj.

“Recan fondacija” za reciklažu limenki osnovana je 2005. godine kao neprofitna organizacija od strane “Ball Beverage Packaging Europe”, fabrike za proizvodnju limenki.

Egzit će u Novom Sadu trajati od 12. do 15. jula, a nastupiće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, French Montana, Ziggy Marley i mnogi drugi.