SUTRA POČINJE EXIT: Na otvaranju se očekuje SPEKTAKL, a posetioci će praviti EKO MURAL

Egzit (Exit) festival, 18. po redu, počinje sutra u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrdjavi, a kako su organizatori najavili, ovogodišnji festival će startovati "uz pravi spektakl" i nastup baletana Sergeja Polunjina na ceremoniji otvaranja.

Exit
Petar Marković

Polunjin će nastupiti na glavnoj bini uz pratnju atraktivnog Almazian simfoni (Symhony) gudačkog orkestra sastavljenog od 25 devojaka, koji predvodi jermenski virtuoz na violini Kačatu Almazian (Khachatur), a izvode klasiku u “crossover” stilu.

Organizatori su najavili da će i ove godine nakon ceremonije tradicionalno uslediti vatromet, posle kojeg na Mejn stejdž (Main Stage) izlaze hip-hop zvezde iz Amerike Migos i švedski bend Fiver rej (Fever Ray).

Exit
Petar Marković

Prema najavama ceremoniju će publika moći da prati i preko Fejsbuk (Facebook) prenosa uživo sa zvanične Egzitove stranice, a organizatori su pozvali sve da “šeruju” taj prenos, kako bi što više ljudi koji nisu imali mogućnost da budu u Novom Sadu, moglo da gleda najavljeni spektakl.

Tema ceremonije otvaranja i moto ovogodišnjeg celokupnog festivala je “Exit Freedom”, a svečanost će početi u 22.45 na glavnoj bini.

Egzit će trajati do 15. jula, a nastupiće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, French Montana, Ziggy Marley i mnogi drugi.

Za posetioce je dostupan kamp na kupalištu “Štrand”, a punkt za preuzimanje narukvica i zamenu vaučera na Trgu slobode radiće sutra do jedan sat iza ponoći, kao i punkt na “Štrandu”, dok će “Lovoturs” zamene raditi do nedelje 15. jula od 18.00 do 00.00 sati.

Kartica za plaćanje (Festival Payment Card) biće i ove godine zvanično i jedino sredstvo plaćanja za piće, hranu i ostale proizvode, a organizatori su poručili da će kapije biti otvorene u 17.00 sati.

Tokom trajanja festivala saobraćaj će u Novom Sadu biti izmenjen u poseban režim, a važiće i privremena zabrana saobraćaja za sva motorna vozila, pre svega u Podgradju Petrovaradinske tvrdjave, od 17.00 časova do 6.00 narednog dana.

Petrovaradin
Wikipedia/Nenad Šeguljev

Posetioci će moći da kreiraju eko mural od limenki

Posetioci ovogodišnjeg Egzit (Exit) festivala, koji počinje sutra u Novom Sadu, imaće priliku da kreiraju jedinstveni umetnički mural od iskorišćenih limenki, u okviru ekološkog projekta španskih umetnika.
Instalacija duga šest metara, pod nazivom “Pixelata”, biće postavljena na “Opens State of Exit Zoni” na Petrovaradinskoj tvrdjavi, a umetničko delo će nastati tako što će svaki zainteresovani posetilac Egzita bojiti i ubacivati limenke u prethodno pripremljenu konstrukciju.Na taj način, posetioci će na kreativan način doprineti reciklaži limenki, a umetnici su poručili da su one pogodne za reciklažu, da ih je moguće u potpunosti reciklirati i upotrebiti ponovo nakon samo 60 dana.

Predstavnik “Recan fondacije” Nemanja Komatović, koja je podržala taj projekat, poručio je da je “Pixelata” najbolji spoj umetnosti i reciklaže, te da će proizvod biti “impozantno umetničko delo u čijem stvaranju mogu svi da učestvuju”.

Posetioci festivala sjajno reaguju i do sada smo zajedno kreirali više murala, koji istovremeno oduševljavaju publiku, ali i šire svest o značaju reciklaže. Želimo još jednom da podsetimo zašto je limenka najpogodnija – lagana je, nesalomiva i može se bezbroj puta reciklirati – rekao je Komatović.

“Pixelata” je bila deo programa i ostalih Egzitovih festivala, koji su od početka godine održani u Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Hrvatskoj.

“Recan fondacija” za reciklažu limenki osnovana je 2005. godine kao neprofitna organizacija od strane “Ball Beverage Packaging Europe”, fabrike za proizvodnju limenki.

Egzit će u Novom Sadu trajati od 12. do 15. jula, a nastupiće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, French Montana, Ziggy Marley i mnogi drugi.