SUVIŠNI PREDMETI STVARAJU NERED: Očistite kuću brzo i efikasno uz pomoć feng šui pravila

Da bi vaša kuća uvek bila čista i uredna, možda je potrebno da promenite pristup čišćenju doma.

Četka Čišćenje Pod
Pixabay.com

Meri Kondo u knjizi “The Life-Changing Magic of Tidying Up” na jedinstven način savetuje kako se rešiti nereda. Ono što je izdvaja od sličnih savetnika jeste pogled na čišćenje – tu nije posredi poznavanje svog prostora, nego sebe.

Čišćenje je veština, a ne talent, pa ne krivite sami sebe što ne znate kako da čistite – zapravo, ne možete čistiti ako nikad niste naučili kako se to radi, podsticajne su reči M. Kondo, posebno onima koje su uverili da su “jednostavno neuredni” i izgubljeni slučajevi kad je posredi eliminisanje nereda. Čišćenje je poput plesnih koraka, jednostavan telesni čin, nešto što svako može naučiti:

1. odlučiti hoće li ili neće nešto da bacite.

2. odlučiti gde će staviti ono što zadrži.

Možete verovati sebi i svojim osećajima – navedenim koracima dodajte osećaj: dok čistite, “osetite” stvari. Osetite li sreću, stvar zadržite. M. Kondo je uverena da sebe ne možete prevariti i da se slušanjem navale osećaja sreće vezane uz ono što imamo na kraju ostaje sa savršenom količinom stvari.

Ne upoređujte se ni sa kim – “Vi ste standard”, ističe M. Kondo. Svoj proces čišćenja ne možete uporediti ni s jednim drugim. Navala osećaja koja vam kaže da jednu stvar zadržite, ali ostale bacite samo je vaša i posebna.

Budite spremni da dovršite, ne samo da započnete – nemojte potrošiti svu energiju na izvlačenje stvari koje imate, pitanje je hoćete li imati volje ponovno da počnete pospremanje da biste probrali i sklonili. Odradite nešto do kraja, pa nek onda krenite u novu fazu pospremanja.

Zapravo nisu posredi stvari, nego vi – o sortiranju odeće, knjiga i sitnica M. Kondo govori na vrlo poseban način: “Nisu naše uspomene ono što treba da čuvamo, nego osoba koja smo postali zahvaljujući tim iskustvima.”

Pregledavajući svoje stvari i odlučujući šta ćete baciti, razmatrate svoju prošlost.

Uklanjanjem stvari koje ne upotrebljavate i koje ne donose radost u vaš dom, rešavate se i stvari koje ne unose radost u vaš život. A kada nešto donosi radost, u vaš ormar ili u vaš život, to zadržite. To je tako jednostavno, zaključuje Meri Kondo.