SVAĐA ILI… Protokol objasnio – ZAŠTO su prinčevi Vilijam i Hari stajali RAZDVOJENO na dedinoj sahrani (FOTO)

Osoblje zaduženo za protokol na sahrani princa Filipa uspelo je da nađe solomonsko rešenje kako prinčevi Vilijam i Hari ne bi stajali rame uz rame iza dedinog kovčega. Dva brata će razdvojiti najstariji vojvodin unuk, Piter Filips, sin princeze Ane.

Printscreen Youtube/BBC

Protokol sahrane princa Filipa utvrđen je u četvrtak i konačno je odlučeno da prinčevi Hari i Vilijam neće stajati jedan pored drugog u pogrebnoj povorci niti tokom crkvenog obreda, već će između njih stajati najstariji vojvodin unuk, sin princeze Ane.

Izvor iz Bakingemske palate naglašava da ovako postavljen protokol ne treba tumačiti kao da su braća odbila da stoje jedan pored drugog, mada se govorka i da su ljudi zaduženi za protokol morali da hodaju kao po jajima nastojeći da reše problem razdora između prinčeva, koji se posebno razbuktao posle intervjua Harija i Megan sa Oprom Vinfri.

Portparol Bekingemske palate je odlučno odbio sve glasine. „Ovo je sahrana… nećemo biti uvučeni u tu iskonstruisanu dramu. Protokol je utvrđen i on odražava želje Njenog veličanstva“.

Međutim, navodno, neki od članova protokola su priznali da je svađa braće zahtevala „mnogo promišljanja i energije“ u kancelariji lorda Čemberlena, koji je odgovoran za protokol.

„Svi smo hodali kao po jajima da ne bismo pogoršali situaciju. Mada, da budemo iskreni, i Vilijam i Hari su jasno stavili do znanja da žele da se usredsrede na oplakivanje dede i da ne žele da razmišljaju o svojim nesuglasicama“, otkrio je jedan od službenika.

Iz Palate insistiraju na tome da je raspored članova kraljevske porodice iza kovčega utvrđen prvenstveno po „krvnom srodstvu u starosti“.

Na čelu pogrebne povorke koja će pratiti „lend rover“ sa kovčegom princa Filipa, biće dvoje vojvodine najstarije dece, princ Čarls s desne i princeza Ana s leve strane. Pratiće ih princ Endru i princ Edvard. Zatim slede sledeća tri unuka princa Filipa, Vilijam u koloni „starijeg brata“ iza Čarlsa i Endrua, dok će Hari biti iza princeze Ane, Edvarda i Aninog sina Pitera, koji po godinama jeste stariji od Vilijama, ali nije direktan naslednik prestola.

Sa Harijeve desne strane stajaće unuk princeze Margarete, sestre kraljice Elizabete Druge, a iza njega vice admiral ser Tim Lorens, muž princeze Ane.

Zbog navodnih tenzija u porodici kraljica je donela odluku da se promeni i kodeks oblačenja za ovu priliku.

Uobičajeno je da na ceremoniji kraljevske sahrane članovi porodice nose počasne vojne uniforme – što ovoga puta neće biti. Ovo je, navodno, ustupak princu Hariju, kome su oduzete sve vojne titule nakon povlačenja iz kraljevske porodice.

Princ Hari je sinoć izašao iz obaveznog karantina po dolasku iz Sjedinjenih Država, a ovo će biti prvi susret braće posle više od godinu dana.

SAHRANA PRINCA FILIPA: Čitav svet gleda PRENOS UŽIVO, a ovo su svi poznati DETALJI CEREMONIJE (VIDEO)