SVAKA JOJ ČAST! Evo šta Danijela Štajnfeld radi u Americi dok se čeka tužilaštvo (FOTO)

Zbog najave kompanije Rio Tinto da će u okolini Loznice početi izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju minerala jadarit, iz kog se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile, meštani iz doline reke Jadar negoduju mesecima.

Printscreen Youtube/Insajder Video

Okupljeni su najavili da će peticiju “Rio Tinto – Marš sa Drine” predati kabinetu predsednice Vlade, zbog toga što nikog od zaposlenih nisu zatekli u kompaniji. Najavili su i protest koji su podržale glumice Danijela Štajnfeld i Bojana Novaković.

Dolina Jadra nije za prodaju”, započela je Bojana Novaković na Instagramu, objavivši fotografiju sa Danijelom Štajnfeld.

Proveli smo dan vozeći se istočnom obalom SAD-a sa neverovatnim ženama iz celog sveta, uveravajući se da smo pronašli sve skriveno blago koje su predstavništva Rio Tinta ili advokata Rio Tinta. I advokati njihovih partnera i investitora. Bio je to sastanak akcionara i želeli smo da glasno i jasno pošaljemo poruku – INVESTIRANJE U RIO NIJE VREDNO – to nije samo ekološki i politički rizik već i finansijski … danas smo bili solidarni sa ljudima doline Jadar koji ne žele kompaniju da prodaju zemljišta. Crveni karton za Rio Tinto”, napisala je Bojana Novaković u nastavku.

View this post on Instagram

A post shared by Bojana Novakovic (@bojnovak)

Ekološki ustanak – protest

Protest pod sloganom “Ekološki ustanak” zakazan je u 13 sati ispred Skupštine Srbije. U organizaciji skupa učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti. Očekuje se i dolazak aktivista iz cele Srbije, ali i regiona. Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta, za naš portal naveo je i glavne zahteve ovog protesta. Obuhvaćeno je sve – od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

Tražimo brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka”, jasan je i konkretan Ćuta.

Podršku “Ekološkom ustanku” najavili su i frilenseri iz Udruženja radnika na internetu, koji već danima “kampuju” ispred Skupštine, tražeći pravedno, a ne retroaktivno oporezivanje.