SVAKI KVADRAT JE BITAN! Pet saveta kako da UREDITE MALI STAN da izgleda veće i bude funkcionalan

Da li vam je u manjem prostoru važnija estetika ili funkcionalnost? Uglavnom se ljudi opredeljuju i za jedno i za drugo. Spoj funkcionalnosti i estetike je moguć, evo i kako.

Dnevna soba
Wonderlane / Foter / CC BY

Dizajneri enterijera i arhitekte tvrde da mala kvadratura ne mora da znači da se morati odreći estetike, jer koliki god da je vaš životni prostor, mesta za lični pečat uvek ima. Istina je da je mnogo lakše organizovati veći i komforniji prostor, ali potrudite se i svoj mali kutak pretvorite u idealno meato za odmor i uživanje.

U ovakvim prostorima nema mesta za nepotrebne stvari. To i jeste prednost velikih kvadratura, uvek ima prostora za odlaganje stvari. Iako ste prostorno ograničeni, ipak razmišljajte funkcionalno. Ubacite u stan samo neophodne stvari.

Prvo isplanirajte prostor!

A pre samog uređenja najpre isplanirajte prostor. Mali stanovi uglavnom nisu precizno definisani zidovima, već sadrže tzv. zamišljene linije koje se preklapaju. Obratite pažnju na zone koje se preklapaju, jer jedino u tom slučaju prostor može da deluje uredno i organizovano. Uglavnom se kuhinja i zona trpezarije preklapaju,  objedinjuje ih pult koji uglavnom može da posluži kao trpezarijski sto.

Posebnu priču predstavlja dnevni boravak. Najčešće ga određuju ugaone garniture, fotelja ili tabure, komoda za televizor, tepih i klub sto. Ako u dnevnoj sobi ima još prostora, onda se taj prostor koristi za radni sto, koji je najčešće u sklopu komode za televizor, jer se na ovaj način funkcionalno i prostorno se štedi na prostoru.

Ako prostor nije pregrađen zidovima, onda hodnik odredite takk što ćete ga okrečiti u drugu boju. Tu možete da dodate ogledalo, zidnu dekoraciju, cipelarnik i komodu ako ima mesta dovoljno. Tako ćete zaokružiti ulaznu zonu, odnosno hodnik.

Najbolja investicija u malim stanovima jeste ulaganje u nameštaj koji se rasklapa ili nameštaj koji ima dvostruku funkciju.

Rasklopive ugaone garniture su spas!

Da li ste imali priliku da vidite kako izgledaju rasklopive ugaone garniture?

Da, da danas je moguće kupiti rasklopive ugaone garniture koji imaju prostor za odlaganje stvari i delom za spavanje. Radni sto koji ima dva dela, može da posluži kao komoda za televizor i kao radni sto. Za male stanove se preporučuje i trpezarijski sto koji se rasklapa.

I da, ako vam je potreban prostor za odlaganje stvari, u malim stanovima postoje skrivena mesta koja vam mogu pomoći. Odlično mesto jeste prostor ispod kreveta i u njega možete ubaciti kutije koje služe za odlaganje stvari. A uvek možete da iskoristite uske i prazne prostore koji se nalaze u uglovima stana, pored vrata i pored kreveta, jer su odlični za otvorene i zatvorene police. Možete da ubacite pored vrata policu za knjige i da odlično iskoristite prazan prostor.

Ugaone garniture – pravi izbor za dnevnu sobu i u malim stanovima

Samo ime kaže, dnevna soba služi za odmaranje. U toku danas je mesto okupljanja članova porodice, a mnogi volimo i da popodne odremamo na ugaonoj garniture. Deca najviše vole vreme da provode u dnevnom boravku, a stariji članovi porodice u dnevnoj sobi rado uživaju u stranicama omiljene knjige.

Jesu li onda ugaone garniture pravo rešenje za dnevni boravak i u malom i u velikom stanu?

Naravno da jesu, a evo i zašto. Kao što smo već rekli, za manje stanove važna je sunkcionalnost. Nameštaj bi trebalo da bude praktičan, a u ovom slučaju dobro dođu ugaone garniture koje se rasklapaju.

Pri uređenju dnevne sobe, prvo razmotrite veličinu prostora, a onda razmišljajte o multifunkcionalnosti. Ako tek krećete sa opremanjem životnog prostora, onda prostriju premerite. Nekada se na prvi pogled može učiniti da prostor deluje veće, a kada nameštaj stigne eto muke. Zato je merenje prvi korak kojem se morate posvetiti.

Ako gledate ugaone garniture, onda razmislite da li ćete ubaciti i neki dodatni komad nameštaja. ukoliko su prihvatljive dimenzije ugaone garniture, onda uvek možete dodati i jednu ili dve fotelje. Ali, sve to zavisi od veličine prostora i dimenzija nameštaja. uz sofe se najčešće uzimaju i fotelje i stočić, jer ima dovoljno prostora za sve.

Kako okrečiti mali stan?

Dizajneri enterijera savetuju da se u manjem prostoru koriste svetlije nijanse, kako bi se enterijer učinio prijatnijim i prozračniji. Određeni deo prostora možete da istaknete i da ga obojite tamnijom bojom. Ali, stručnjaci znaju još jedan trik.

U malim i uskim hodnicima trebalo bi ubaciti velika ogledala, jer će oni tako prostor vizuelno proširiti i dati hodnicima dubinu.

Naravno, detalji daju posebnu sliku čitavom enterijeru. Jastuci različitih boja, police sa dekorativnim predmetima, slike na zidu i sobno cveće učiniće da vaš prostor dobije drugačiju notu. Kada su tkanine u pitanju, igrajte se različitim teksturama, pa na neutralne ugaone garniture možete da stavite raznobojne jastuke, a u istom stilu izaberite tepihe i drapere.

U manjim stanovima nikako ne bi trebalo da držite stvari razbacane, jer se tako narušava izgled prostora i celokupna slika enterijera kvari. Zato stvari uvek uredno vraćajte na svoje mesto. Čini se da estetika i funkcionalnost ipak mogu da idu tuku pod ruku. Ako niste sigurni kako da uredite sopstveni enterijer, onda je najbolje da pozovete u pomoć stručnjake koji će sigurno znati kako da vam pomognu.

Kada se stan renovira, mnogo je lakše odabrati nameštaj. Možda ćete stare fotelje izbaciti ili ćete umesto ugaone garniture dodati sofu, sve zavisi od vaših želja. Lakše ćete znati da upravljate prostorom, jer stari nameštaj izbacujete, a novi dodajete.

Šta kada nema dovoljno prostora za ugaone garniture?

Videli ste lepe ugaone garniture, ali nema dovoljno mesta za jednu takvu u vašem domu?

U takvim situacijama je najbolje da birate manji nameštaj ili da proverite sa prodavcom da li je moguće poručiti ugaone garniture, ali u dimenzijama koje vam odgovaraju. Ako je to moguće, onda nema brige, ali ako pak ne postoji takva opcija, onda se odlučite za lepe fotelje i oplemenite prostor. Naravno da nije isto ubaciti fotelje iili garnituru, ali ipak udobnije je iz fotelje gledati omiljenu seriju, ako već ne možete sa ugaone garniture.

U svakom slučaju, na vreme zacrtajte šta želite. Isplanirajte životni prostor kako biste ga opremili po želji, a ako nemate konkretnu ideju, pogledajte šta kažu specijalizovani časopisi, pročitajte mišljenja stručnjaka i potrudite se da date lični pečat svom kutku.