SVAKI KVADRAT JE BITAN! Tri saveta kako da vam DNEVNA SOBA u malom stanu IZGLEDA VEĆE i prostrano

Kada je u pitanju dom, često se fokusiramo na stanje u kuhinji i kupatilu, na veličinu spavaće sobe ili kapacitet plakara.

Dnevna soba
Wonderlane / Foter / CC BY

Dnevni boravak je prostor u kome provodimo najveći deo vremena, pa zato svaki ugao treba da bude adekvatno uređen i da odgovara vašoj energiji.

Pametno odaberite boju

Sigurno znate da bela boja daje iluziju većeg prostora. Ona nije jedina opcija – svaka svetla i sveža boja može da ima isti efekat, kao na primer nežna nijansa lavande.

Kada je u pitanju nameštaj, svetle nijanse ističu veličinu predmeta, pa je dozvoljeno da se poigrate bojama. Ipak, generalno pravilo je da se držite ograničene palete boja jer će previše vizuelnih nadražaja napraviti haotičnu atmosferu u sobi.

Odvojte nameštaj od zidova

Obično se misli da što više prilepite nameštaj uza zid, to više slobodnog prostora ostaje za kretanje kroz dnevnu sobu. Ali, isti taj prostor vam nije ni od kakve koristi. Odvojte nameštaj makar i nekoliko centimetara od zidova i odmah ćete dobiti drugačiju percepciju prostora.

Preporučuje se da nameštaj bude dovoljno blizu, jer se tako stvara zona za razgovor.

Obezbedite dovoljno svetlosti

Nije tajna da prirodno svetlo može da pomogne da prostor izgleda veće. Otkačite tamne zavese koje prekrivaju veliki deo prozora i uklonite sve što može da blokira svetlost u sobi.

Ako ne možete tako lako da se odreknete zavesa i ako vam je potrebna privatnost, poštujte pravilo da one treba da budu zakačene što bliže plafonu. Tako će soba izgledati viša, a prozori veći.

Kada su u pitanju vaši električni izvori svetlosti, nemojte se oslanjati samo na jedno svetlo na plafonu. Svi delovi prostorije koji nisu direktno izloženi svetlosti neće biti u vidokrugu, zbog čega će soba izgledati manja. Koristite podne, zidne i stone lampe kako bi se napravio slojevit i toplo osvetljen prostor.

Izaberite proporcionalan nameštaj

Možda mislite da je manji prostor adekvatan za manji nameštaj, ali višak malih mesta za sedenje i odlaganje u stvari će pretrpati vašu sobu. Ne plašite se da koristite velike komade u manjoj sobi, ali znajte da linija između komada odgovarajuće veličine i onih prevelikih može da bude tanka.

Ponekad se ne radi o samom komadu nameštaja, već o stilu. Sofa izgleda mnogo bolje kada je tanka i elegantna, nego kada je punjena; tabure može da odgovara više od bilo kojeg malog stola, a plus ćete dobiti i dodatnu stolicu za korišćenje po potrebi.