SVAKI SEKUND JE DRAGOCEN: Šta uraditi kada psa ujede zmija?

Ugriz zmija za pse može da bude vrlo opasan, u nekim slučajevima smrtonosan ako zmija ima otrov, zbog toga je vrlo važno brzo delovati i primeniti tehnike prve pomoći.

Pixabay.com

Ako zmija ugrize psa hitan odlazak veterinaru se podrazumeva, ali jednako važno je psu pružiti prvu pomoć koja podrazumeva imobilizaciju odnosno podvezivanje noge pet do 10 centimetara iznad mesta ugriza. Tako ćete da usporite širenje otrova.

Takođe, važno je da pas nakon ugriza miruje.

Jednostavno ga uzmete u naručje i prisilite da miruje. Kod uzimanja u naručje pazite da psa ne okrećete “naopako” kao malu bebu, već da su mu noge prema zemlji, dakle da je u položaju kao da stoji na zemlji, piše “Index”.

Kod velikih pasa pokušajte da organizujete nekakav transport do prvog veterinara (improvizirani ležaj kao za čoveka) jer nikako nije dobro da pas nakon ugriza hoda.

– Životinju treba umiriti. Jasno je da se zbog jakog bola pri ugrizu javlja osećaj straha i panike pa pokušajte biti smireni kako biste na prijatelja preneli pozitivne emocije, a ne vlastiti strah – navode veterinari.

Uz ugriz za nogu zmije pse često grizu i za njušku. U tom slučaju podvezivanje je nemoguće, ali isto treba pokušati da životinja miruje.

Otiđite veterinaru za najviše dva sata, inače pas može izgubiti ud, pa čak i život.