SVAKI VLASNIK TREBA DA ZNA: Devet položaja repa koji otkrivaju ŠTA VAŠA MAČKA ŽELI DA VAM PORUČI

mačka
pixabay.com

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mjaukanja, ove simpatične i pametne životinje, koriste specifične pokrete celim telom, a posebno repom.

 

Ukoliko želite da savladate neverbalnu komunikaciju sa vašim kućnim ljubimcem, u nastavku pročitajte devet položaja repa koji otkrivaju šta vaša mačka želi da vam poruči.

1. Podignut i zakrivljen na vrhu: Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika i koji je podignut visoko, znači da je vaš ljubimac veoma razigran i veseo. Reč je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

2. Pufnasti rep: Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji – znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk, reč je o obrambenom stavu. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

3. Spušten rep: Ako je vaša maca spustila rep, a uz to ga je i lagano savila na stranu to može da predstavlja oklevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju, zbog čega se oseća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca napolju, kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

4. Ravno podignut rep: Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko, znajte da su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje, pozdravlja vas i želi vam dobrodošlicu.

 

5. Omotani rep: Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako vaš kućni ljubimac omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav, kao i veliko poverenje.

6. Mahanje repom: Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepoverenje.

7. Polako pomicanje repa: Mace koje pomiču rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete videti na svojoj maci kada ugleda pticu, muvu ili pak fiksira igračku. Sledeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

8. Rep spušten između nogu: Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mace, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tela razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su napolju ili u novoj i još neistraženoj okolini.

9. Podignut rep koji se trese: Ako maca drži rep uspravno i trese ga, reč je o govoru tela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može značiti da je maca ulovila plen, ali i da je jako srećna što vas je ugledala što vam može biti veliki kompliment, jer mace nikada ne lažu.loading...