Sve izgledaju lepo, ali… Kako odabrati NAJUKUSNIJE POMORANDŽE i gde ih držati da ostanu sočne?

Budući da u zimskim mesecima počinje sezona većine sorti pomorandži, dobro je znati kako odabrati one najbolje za jelo i kako ih pravilno skladištiti da što duže ostanu sveže.

Pomorandža
Pixabay.com

Kada je u pitanju izbor zrelih pomorandži na pijaci ili u prodavnici, upućeni savetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne tačkice.

“Bez obzira na sortu, zrela narandža bi trebalo da ima jarko narandžastu boju i sveži, aromatični miris”, kaže dijetetičarka iz Njujorka dr. Nikol Stefanov.

S njom se slaže i šef kuhinje Nejtan Lajon koji predlaže i da se biraju one narandže koje nigde nisu malo mekše i nemaju nabora ni drugih znakova propadanja, prenosi Večernji list.

“Ako planirate da koristite i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgojene narandže. A pre nego što odaberete koje nosite kući, svaku narandžu malo i zagrebite i pomirišite: Što je narandža mirisnija, to je bolja”, dodaje Lajon.

“Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbegavati”, dodala je Stefanov.

Kako skladištiti pomorandže?

U zavisnosti od stepena zrelosti narandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili čak zamrzivaču, napominje Lajon, s tim da će one koje su uzgojene u blizini uvek trajati dosta duže od narandži koje su do prodajnog mesta prošle veliku udaljenost.

Na sobnoj temperaturi

“Na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u činiji, narandže će izdržati oko nedelju dana”, kaže šef Žean Oleksiak.

“Samo pazite da nisu na direktnom sunčevom svetlu jer toplina može da ubrza proces sazrevanja i uzrokuje brže kvarenje”, dodaje.

U frižideru

Ako ne planirate odmah da ih koristite, najbolje ih je staviti u frižider.

“Za maksimalnu svežinu ih stavite ih u fioku frižidera, nikako u plastične kese”, savetuje Lajon, a kako biste sprečili rast buđi, predlaže i da ohlađene narandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj kesi, jer će ostati bez vlage.

“I nemojte ih prati sve dok ne uzmete da ih jedete jer dodatna vlaga takođe može da podstakne kvarenje”, objašnjava.

U zamrzivaču

Ako niste sigurni da ćete stići da iskoristite sve narandže pre nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač: U njemu će trajati oko godinu dana.

“Iako su bolje sveže, narandže se mogu i zamrznuti; na primer ako volite komade da koristite za pripremu smoothieja”, kaže Stefanov i predlaže da ih tada oljuštite i odvojite im kriške, a zatim ih stavite u hermetički zatvorenu kesicu za zamrzavanje. “Koricu narandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, supe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste sprečili da ispare njene arome”, dodala za Real Simple.